Hétvége

2015.01.23. 09:54

A nélkülözők januárban is éhesek

Zalaegerszeg, Keszthely – A karácsonyi ünnepkör minden évben meghozza az emberek adakozó hajlandóságát, ám a csillagszóró szikrái gyorsan ellobbannak. A nélkülözők pedig januárban is éhesek.

Keszey Ágnes

Még szerencse, hogy akadnak olyan segítők, akik az ünnepek múltával sem tévesztik szem elől őket. Ilyen Lukács Józsefné, Rózsika is, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese, zalaegerszegi csoportjának vezetője.

– Minden segítő gesztust nagyra értékelünk, de azt tapasztalom, hogy az emberek nem érzik át igazán a felelős adományozás lényegét – avat be munkájuk árnyalataiba a nyugdíjas pedagógus, aki családjából hozta magával a másokért érzett felelősség terhét és adományát. – Akadnak, akik úgy gondolják, hogy az otthoni lomtalanítás alkalmával összegyűlő felesleges holmi is jó lesz adománynak. Ehelyett azonban sokkal hasznosabb, ha a rászorulók valós szükségleteit tudjuk kielégíteni. Mindenki lehet rászoruló, ha másban nem is, de lelki adományokban, senki sem boldogul mások törődése nélkül. Tiszteljük meg annyival a szükséget szenvedőket, hogy nem sarok nélküli cipővel akarunk rajtuk segíteni...

Nemes Péter édesapja jó minőségű ruháival gazdagította a Málta egerszegi csoportjának adománykészletét.  Mellette Lukács Józsefné (Fotó: Pezzetta Umberto)

Rózsika 18 éve teljesít szolgálatot a Máltánál, ez idő alatt nagyon sok szép példával találkozott. Idősek, fiatalok, vállalkozók egyaránt veszik a fáradságot, hogy felhívják, s megtudakolják, mire volna éppen szüksége a nélkülözőknek. S nem csak karácsonykor és húsvétkor gyakorolják e gesztust.

– Ez az igazi, célzott adományozás lényege – folytatja a csoportvezető. – Vannak olyanok, akik egy-egy adott családot támogatnak rendszeresen, mindig az épp felmerülő igényeikhez igazodva. Személyesen nem is találkoznak, mi közvetítünk közöttük... Így tudják, hogy hova kerül a felajánlásuk, nyomonkövethetik annak útját.

Tavaly 3128 családot segítettek, s az elmúlt 18 év alatt összesen közel 200 ezer alkalommal nyújtottak már segítő kezet valamely rászoruló embertársunknak. Irodájában vaskos naplók teltek meg jegyzeteivel, így tartja számon, ki, miben szenved hiányt, mire volna szüksége. Az igényeket aztán igyekszik összefésülni a felajánlásokkal. A léleknek is juttat táplálékot, hiszen rendszeresen tart lelkisegély napokat, amikor meghallgatja az ezer gonddal küzdőket, s a hívőkkel együtt imádkozik.

A szolgálat partneri kapcsolatban áll a Vöröskereszttel, a családsegítővel, a katasztrófavédelemmel, az áldozatvédelemmel, számos egyesülettel, de Rózsika 118 környékbeli polgármesterrel is tartja a „forródrótot”, hogy hívhassák, ha szükség van rá. Ilyenkor mozgósítja szerteágazó kapcsolati hálóját, s előteremti, ami kell. Aztán buszra teszi az összeállított pakkot, amit várnak a célállomáson, vagy éppen valamelyik önkéntese vágja magát autóba, hogy saját költségén kiszállítsa a legszükségesebbeket az árván maradt gyerekeknek vagy a tűzeset miatt fedél nélküli családnak.

Péntekenként egész napos ügyeletet tartanak landorhegyi (Zalaegerszeg, Kispest utca 11.) irodájukban, ilyenkor rendszeresen ételt osztanak. Pékárut, konzervet, tésztát, lekvárt. E szolgáltatásuk a régióban egyedülálló.

Bár  karácsony előtt az emberek nagyobb figyelemmel fordulnak a rászorulók felé, az adományozás azért egész évben folyamatos – legalábbis ezt a tapasztalják a Magyar Máltai Szeretetszolgálatáltal működtett Adománycentrumban.

– Vannak olyanok, akik rendszeresen segítik a nehéz sorsúakat. Vállalkozói felajánlásokból egy héten többször is szendvicset, pékárut tudunk adni a rászorulóknak. Magánszemélyek is többször hoznak adományokat: lisztet, olajat, tartós élelmiszert, ruhát, cipőt, bútorokat.– mondja Kapcsándy Mária, a helyi Vöröskereszt vezetője.

Bojtárné Gelencsér Ibolya most vásárol, de sokszor ajánlott már fel ruhát az Adománycentrumban - mellette Ulveczky Menyhértné a Vöröskereszt önkéntese (Fotó: Keszey Ágnes)

Az Adománycentrum többféle módon nyújt segítséget. Az emberek a jó állapotban lévő használt ruháikat, cipőket adhatják le a Vöröskereszt keszthelyi irodájában, melyekből szerdánként ingyen válogathatnak a rászorulók. A csekély, vagy több jövedelemmel rendelkezők pedig becsületkasszás módon vásárolhatnak.

– Ez a megoldás humánus és az emberek lelkének is jó. Többen vannak olyanok, akik úgy érzik, megalázó lenne, ha ingyen kapnák meg, ha pedig néhány száz forintot ad érte, akkor már valójában vásárolt valamit – ez az önbecsülést is erősíti. Az adományokat pedig vagy további szociális segítő programokra vagy az önkéntesek, véradók elismerése fordítjuk. A hozzánk betérők közül sokan azt is örömmel elmondják, sokszor azért jönnek ide, mert itt tudnak kivel beszélgetni, el tudják mondani bajaikat, problémáikat, a nálunk dolgozni önkéntesek meghallgatják őket.  Sokaknak ez nagy segítséget jelent– mesélte Kapcsándy Mária.

Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt Zala megyei elnöke elmondta: az  éves adományozás körülbelül egyharmada realizálódik a karácsony előtti hetekben, de ekkor kiemelt gyűjtéseket is szerveznek. Tapasztalata szerint nem csak Keszthelyen, hanem megyeszerte egész évben figyelemmel és segítséggel fordulnak sokan embertársaik felé.

– Több településen dolgoznak önkénteseink is, az embereket közvetlenül megszólítva hatékonyabb a gyűjtés és a rászorulók megtalálása is. Ebben rejlett a sikere az év végi akcióknak is, amikor  országosan a keszthelyi szervezetünk gyűjtötte a legtöbb élelmiszer-adományt. Az egész évben állandó adakozó kedv nem csak azért öröm számunkra, mert folyamatosan tudunk segíteni, hanem azért is, mert azt mutatja, hogy a felajánlók bíznak a Vöröskeresztben, hogy munkánk révén valóban oda jut el a segítség, ahol szükség van rá – emelte ki a megyei vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!