Hétvége

2014.05.16. 13:05

Az újudvari és a zalaszentbalázsi templomok titkai

Amikor elindult az újudvari és a zalaszentbalázsi templomok felújítása, senki nem hitte, hogy a munka során vértanú pápák csontereklyéi, illetve emberi belsőségeket rejtő urnák kerülnek elő.

Horváth-Balogh Attila

 

- Mindkét templomot európai uniós forrásból, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal támogatásával újítjuk fel - bocsátotta előre Szűcs Imre újudvari plébános, aki oldallagosan Zalaszentbalázst is ellátja. - Ez teljes rekonstrukciót jelent. A zalaszentbalázsi templom munkálatai még az elődöm, Bolla István plébános időszakában kezdődtek meg, de őt tavaly október elsejével püspökünk áthelyezte Balatonfenyvesre, s a szomszédos Újudvar plébánosaként én akkor vettem át tőle a munka irányítását. Az újudvari templomról azt érdemes tudni, hogy 1933-ban Berkenyés István és felesége építtette saját pénzén, a falu lakói pedig munkával és adományokkal segítettek az imádságos hely kialakításában. Most, a felújítást megelőzően a templomot teljesen ki kellett ürítenünk, minden berendezési tárgyat kihordtunk belőle azért, hogy a szakemberek elvégezhessék a munkálatokat. Amikor a fából készült, használaton kívüli mellékoltárt bontottuk szét, akkor találtunk rá alatta a márványlappal lezárt fa kazettára, abban pedig a két csontszilánkra. Utóbbiak egy kis cetlibe voltak becsomagolva néhány tömjénszemmel, rajta pedig egy írás. Ebből derült ki, hogy Szent Orbán és Szent Viktor vértanú pápák csontereklyéiről van szó nyilván, azt ránézésre nem lehet egyikről sem megállapítani, hogy melyik kié. A papíron az volt olvasható, hogy az oltárt 1906-ban Kutrovácz Ernő győri segédpüspök szenteli fel és helyezi el benne Orbán (Urbán) és Viktor mártír pápák ereklyéjét. Ebből az következik, hogy ez a mellékoltár volt akkoriban a templom főoltára.

Orbán az első pápák egyike volt, a 17. a sorban, aki 223-ban halt meg. Severus császár keresztényüldözései idején papjaival a katakombákba rejtőzött, majd felfedezése után a vallatók előtt hősiesen megvallotta hitét, sőt, még a börtönben is keresztény hitre térített több embert. Hosszú kínzás után lefejezték. Orbán egyaránt szentje a római katolikus egyháznak és a keleti ortodox egyházaknak. Ünnepét május 25-én tartják, ma a szőlő, a szőlőművelők és a kádárok védőszentjeként tisztelik.

A felnyitott urna a maradványokkal. Alig kivehető, melyik micsoda

I. Szent Viktor, a 14. egyházfő még korábban, 189-től uralkodott. Fellépett az egyház egységesítése mellett, ami érintette például a húsvét ünneplésének időpontját is. Azonban a birodalom keleti részeiben, főként Kis-Ázsiában Jézus Krisztus feltámadásának ünnepét naptól függetlenül Niszán hónap 14. napján tartották. Viktor be akarta mindenhol vezetni a nyugati időpontot, és azokat a püspököket, akik ezt nem támogatták, kizárta az egyházból. Ekkor vált először élesen ketté a keleti és a nyugati egyház. Viktor tette a latint is az egyház hivatalos nyelvévé.

- Természetesen, mindkét csontereklyét foglalatba helyezzük majd és úgy kerülnek újra vissza a templomba - folytatta Szűcs Imre.

Az újudvari templom

Érdekes kérdés lehet, hogy a szentté avatott vértanú pápák maradványai hogyan jutottak el Újudvarra, illetve, hogyan történik maga az ereklyekészítés.

- Amikor egy-egy szent maradványai előkerültek a római katakombákból, akkor azokra a helyekre, ahonnét érkezett ilyen kérés, eljuttatta a katolikus egyház a csontokból pattintott darabot - magyarázta a plébános. A katolikus egyház első pápáinak ereklyéivel kapcsolatban azt lehet mondani, hogy kiváltságos helyekre kerültek, hiszen ők voltak a vallásuk első áldozatai, mert abban az időben még javában zajlottak a keresztényüldözések. Elképzelhetőnek tartom, hogy Orbán ereklyéjét a győri és a veszprémi egyházmegye közösen szerezte meg a zalai borvidék elismeréseként. Talán így kerülhetett Újudvarra.

Nem kevésbé izgalmas a másik lelet, pontosabban leletek története sem. Ezek a zalaszentbalázsi templom padlózata alatt kialakított sírkamrából kerültek elő.

- A járószint alatt 10 centiméterrel találtunk rá a boltíves sírkamrára - idézte fel az atya. Felnyitottuk, és a törmelék borításában először úgy tűnt, hogy két harangot rejt az üreg. Kihívtuk Száraz Csillát, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatóját, nézze meg, vajon mit találtunk. Előástuk őket és akkor kiderült, hogy két edényről van szó. Le voltak zárva, sőt, a nagyobb még most is le van, a kisebbet viszont felnyitottuk. Ahogy leemeltük a tetejét, állott szag csapta meg az orrunkat, az edényben pedig valami fekete, összeszáradt masszát láttunk. Találgattuk, találgattuk, vajon mi lehet az, végül az egyik, kicsit oldalról álló munkás jött rá, hogy emberi szervekről van szó. És valóban, ahonnét ő nézte, kirajzolódott a máj, a szív, a gyomor és a belek, illetve a két tüdő.

Csontereklyék. Mellettük sárga tömjénszemcsék

- Sajnos, semmiféle információnk nincs arra vonatkozóan, hogy kinek, kiknek a maradványait rejtik az urnák - mondta Szűcs Imre. Mert habár a másikat még nem bontottuk fel, valószínűsítjük, hogy az is hasonló tartalmat rejt. Csak találgatunk, de úgy sejtjük, hogy a felnyitott, kisebb urnában a templomot építtető kegyúr, Inkey Boldizsár mumifikálódott belső szerveiről van szó. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy végrendelete szerint a búcsúztató misét a szentbalázsi templomban tartották, ám holttestét az Inkey-család palini sírkápolnájába temették. De ugye, akkor még autó nem létezett, a tetemet lovas kocsival tudták csak bevinni Palinba, ami nyilván, időbe telt. A melegben pedig a belső szervek indulnak leghamarabb oszlásnak talán ezért távolították el őket a temetés előtt és helyezték el a templom alatt. De valószínűleg ezt a végrendeletében kérte is, mert Zalaszentbalázs kedves volt a szívének. Mint mondtam, még nem tudjuk, hogy a nagyobb edényben mi van, de arra gondolunk, hogy az meg Inkey Boldizsár négy feleségének belső szerveit őrzi. De az is lehet, hogy a nagy edényben éppen a kegyúr szervei vannak, a kicsiben pedig a feleségei közül valamelyiké. Hogy melyiké, az megint csak kérdés... És van még egy lehetőség: az, hogy a Zalaszentbalázst megöröklő fia, palini Inkey Nepomuki János (aki 1842-ben hunyt el) és az ő felesége maradványai vannak az urnákban. Hogy melyik változat igaz, nos, azt már lehet, hogy soha nem tudjuk meg...

Szűcs Imre azt is hozzátette, hogy a két urna természetesen visszakerül oda, ahol megtalálták őket.

- Ez a sírkamra a templom legszebb részén, a szentély közepén található, ezért is gondoltuk azt, hogy az urnák fontos személyek maradványait őrzik. Ha ott tartunk a munkálatokban, visszatesszük őket a sírkamrába, amit egy kőlappal zárunk le, melybe keresztet vésetünk - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!