Hétvége

2014.04.09. 09:50

Ami nem ismétlődhet meg (4.)

Több mint 70 éve, a világégés során sokan jeleskedtek az embertelenség művészetének ápolásában. Ez az emberiség olyan mérföldköve, amin a tisztesség és a becsület elbukott.

Árvai József

Nem kell hozzá más, csak hatalom, némi szervező készség, és ha vannak becstelen emberek is, az megfelelő katalizátor. A kitűnő szervező képességgel rendelkező Adolf Eichmann kevés emberével jóformán csak felügyelte a magyarországi deportálásokat. Szinte hátratett kézzel intézhette az eseményeket, mert tudta, mi módon és kiket kell a keze köré csavarni ahhoz, hogy gyorsan megoldja feladatát. Nem tett mást, mint a hazai antiszemita felső vezetés kezébe adta a feladatok elvégzésének lehetőségét. És így egy egész államapparátus dolgozott, ki örömmel, ki félelemből, de teljesítette a feladatát. Ahhoz, hogy mindent hatékonyan lehessen véghezvinni, tudta a receptet. Szemet hunyt a kirablások felett, vagy természetes velejárónak tekintette, ami hatására a hitvány ember még bátorságot is kapott és ez által szorgalmasabb lett, nagyobb haszonra számítva. Minden szervezetnél, csendőrség, rendőrség, hivatalnokok között volt kitűnő és sok hitvány ember is, Az idő távlatában már nehéz állást foglalni. Kormányzónk pedig mélyen aludhatott, mert csak négyszázezer fölötti szám után ébresztette a lelkiismeret csengője. Vagy felébresztették?

A Kasztner vonat esete is kiváló példa arra, hogy az ember ne tudja eldönteni, ki tesz jót, avagy rosszat. Adolf Eichmann megegyezett Kasztner Rezsővel egy zsidó szerelvény Svájcba juttatásáról, természetesen busás pénzösszeg ellentételezésével. Vagy kétezer embernek így sikerült megmenekülni. De az ára a kifizetett fejdíjon felül is jelentős volt, mert az emberi tisztesség megkérdőjeleződött. A megmenekültek hálásak voltak, de a háború befejeztével Kasztnert kollaborációval vádolták és bűnösnek találta a bíróság, majd halála után újabb bírósági tárgyaláson felmentették. Embertelen világban nehéz embernek lenni, és helyesen dönteni! A lényeg, egy szerelvény ember megmenekült! És ha nincs az eichmani taktika, esetleg a világháborút is mellőzzük, akkor ezek a kérdések fel sem merülnének.

Több mint 70 éve, a világégés során sokan jeleskedtek az embertelenség művészetének ápolásában. Ez az emberiség olyan mérföldköve, amin a tisztesség és a becsület elbukott.

Ezek is érdekelhetik