Hétvége

2014.01.22. 09:21

Staféta dr. Buzogány Máriával

Szekérné Büki Erzsébet a stafétát dr. Buzogány Máriának adta tovább, azt tudakolva, változott-e az anyatejes táplálást övező szemlélet a 21. században?

Magyar Hajnalka

– Manapság a fiatalok gyorsan megtapasztalják, hogy mindenből van másolat, mindenből van műanyag – kezdi válaszát a főorvos. – Ráadásul a tápszeripar hallatlan hatékony reklámkampányt folytat, ami sokakat az egyszerűbb megoldás irányába visz. Nem arról van szó, hogy ezek a készítmények károsak volnának, ám közel sem érhetnek fel avval a biológiai és lelki védelemmel, amit az anyatejes táplálás nyújthat.

Fotó: Katona Tibor

Sokan nem tudják, de akár felnőttkorig fennálló panaszok fakadhatnak abból, hogy az első hónapokban nem az ideális és természetes táplálék alakítja ki a gyerek bélflóráját. Ma már egyes országokban nyilatkoztatják a kismamákat, hogy szeretnének-e szoptatni, s ha nem, nem is foglalkoznak a dologgal. Nálunk  a védőnők munkájának köszönhetően azért más a helyzet, világelsők vagyunk az anyatejes táplálásban. Buzdítanám a hölgyeket, higgyenek benne, hogy az anyatej a 21. században pont olyan érték, mint amilyen mindig is volt az évezredek során.

Dr. Buzogány Mária a stafétát dr. Szenes Máriának adta tovább, azt kérdezve, mennyiben határozza meg a gyermekkori táplálkozás a későbbi gyomor- és bélbetegségeket?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!