Hétvége

2013.12.13. 13:55

Katonasírok havas földben

A füleskosárban könyvek utaztak a levéltárból a könyvesboltba. Fiatal pár mellett haladtak el. A fiú belenézett, majd kibontakozott a lány öleléséből: várj, ezt meg kell vennem a családnak. Tudod, a nagyapám...

Arany Horváth Zsuzsa

Mi ez a könyv? A címe: Zalai honvédek a Donnál A magyar királyi 9. honvéd könnyű hadosztály története fényképeken 1942-1943. Szerkesztette Szabó Péter és Molnár András. Utóbbi a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára igazgatója. A II. világháború eme, magyar vonatkozású fejezetének minél alaposabb feltárásához már 1992-ben hozzájárult, amikor zalai katonák doni naplóit tette közzé. A mostani, mondhatni, gigantikus vállalkozás csírái is oda vezetnek vissza. Az óriási gyűjtőmunka eredményeként 543 fotót tartalmaz az elmúlt hetekben Zalában is több helyütt bemutatott kötet, a felvételek 12 katonától származnak, akik a Donnál ezek szerint nemcsak fegyverrel szolgáltak, de az utókor számára azzal a felbecsülhetetlen elszánással is, hogy fényképezőgépet vittek magukkal, fotóztak, a filmeket hazaküldték, hazahozták, őrizték.

A 17. gyalogezred hősi halottját temeti Baán Jenő tábori lelkész (jobbra), Gremjacsjében 1942 novemberében. Kiss Lajos felvétele

-Az újbóli kutatómunkát a hahóti Szabó Józsefnél tett tavalyi látogatás indította el - idézi Molnár András a könyv megszületésének körülményeit. - Az ő naplóját '92-ben még nem tudtuk közreadni. A következő állomást a keszthelyi Kemendy Géza doni visszaemlékezéseinek kiadása jelentette. A hetvenedik évforduló közeledte is gyorsította a gyűjtőmunkát, így mások, dr. Eger Zsigmond, Nyíry Zoltán is a látóterünkbe kerültek, akik fényképeztek doni szolgálatuk alatt.

A 17/II. zászlóalj géppuskás századának bevetésről visszatért tagjai Gremjacsje környékén 1942 szeptember 25-én Fotó: Nyíry Zoltán

Két kitűnő fotóalbum áttekintése után már szisztematikussá vált a keresés, a képek feliratai pedig amúgy is feltételezték egymást, egyre több tisztről, honvédről derült ki, szinte haditudósítói precizitással fotózott 1942-43-ban a keleti hadszintéren: a már említetteken túl többek között Dittrich Géza, Závodszky István, Hradetzky Zoltán, Sólyomvári György, dr. Ekhart Ferenc, Fodor Zoltán, Raksányi György, Pete Károly, Birkus Imre, Péchy György, Rózsa Gyula, Kiss Lajos, Dobos Gyula, Szabó Sándor, Rajki Dezső, Lányi József.

Dr. Ekhart Ferenc hóban mosakszik 1942 telén Kosztenkinél

A fennmaradt dokumentumok felkutatásához Szabó Péter fővárosi történész ötlete is segített: az idevágó hadtörténeti névjegyzék lakcímeit telefonkönyvekkel összevetve jutottak el a kutatók újabb és újabb hajdani katonához. Végül majd 2000 felvételből állt össze a kötet, amely a maga nemében páratlan kordokumentum, sehol az országban nem készült még egy hadosztályról e módon összeállított visszaemlékezés.

-A képek legtöbbjén még a szereplőket is sikerült azonosítani...

-Naplók, háttérinformációk, már rendelkezésre álló dokumentumok összevetésem tette lehetővé - mondja a történész, hozzátéve, a folyamat nem állt le, a könyv megjelenése óta is bővült a képeket azonosító ismeretanyag. Erre szükség is lesz, hiszen a következő feladat a szöveges dokumentumok, még nem közölt naplók kiadása lesz.

Bekötözött sebesült honvéd Ivanovka környékén 1942 nyarán Eger Zsigmond felvétele

Aki végiglapozza a megindultság nélkül nehezen szemlélhető könyvet, látni fogja, hogy a háborús események, harcok, támadások, védekezések, sebesülések, előre- és visszavonulások képei mellett a harcmentes időszakok hétköznapi történései is fotótémául szolgáltak. A táj, az épületek, de a falusi, városi lakosság és a velük kényszerűen együttélő magyar katonák mindennapi tennivalói is visszaköszönnek a képekről. Épp ezért szinte mindegyik elindít egy-egy személyes történelmet . A levelezésekből kiolvasható, a katonák gyakran kértek újabb filmcsomagot hazulról. Az eredeti felvételek gyakran csupán 4, 6 centiméteres papírképek, ezeket Zóka Gyula fotográfus javította, tisztította, retusálta.

A képek időrendben mutatják be az 1942 tavaszi kiérkezéstől az 1943 májusi hazaérkezés közt elszenvedetteket. Előfordul, hogy, akinek a képét látjuk, meghalt a harcokban, csak a fotók érkeztek meg helyette: dr. Ángyán Sándor sírjának képét is láthatjuk.

A történész elmondta, tapasztalatai szerint a hozzátartozók nagy becsben tartották a képeket, talán ez a kötet lelki elégtételül is szolgál számukra.

A zalaegerszegi könyvesboltokban kapható a Zala honvédek a Donnál képeskönyv, az érintettek pedig kedvezménnyel is hozzájuthatnak a levéltárban. Az országos bemutatóra december 19-én kerül sor a fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!