Hétvége

2013.06.20. 10:44

Karafiáth Orsolya, a parókás kultúrdémon

Acélszürke csipkeharisnya, mélyen dekoltált buggyos ruha, a passzén pingvinekkel. Sötétlila körmök és ajkak, tágra nyílt szemek, darázsderék és persze az elmaradhatatlan paróka. Most éppen vörös, loboncos.

Magyar Hajnalka

Ha barkochbáznánk, sokan ennyiből is  kitalálnák, hogy Karafiáth Orsolya költő, író, műfordító a megfejtés. Aki amúgy megfejthetetlen. A zalaegerszegi Keresztury Irodalmi Kör mégis tett erre egy kísérletet a minap, amikor vendégül hívta.

A beszélgetés felvezetőjében elhangzik, hogy 2002-ben elnyerte Az év nője címet... - Azt én adományoztam magamnak... - mondja ártatlan tekintettel.

- Felhívott egy újságíró ismerősöm, hogy mondjak valami izgalmas újdonságot magamról, s hirtelenjében ezt találtam ki. Megjelent, s azóta a legtöbb életrajzomban szerepel. De végül is megkaphattam volna, nem...? 

Azért volt néhány elismerés, amit tényleg elnyert, például 2005-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, irodalmi munkásságáért. Merthogy  még ezer mással foglalkozik. Blogot ír kedvenc könyveiről és aktuális depressziójáról, dalszöveget szerez, énekel, performanszokban vesz részt. Filmekben is vállal szerepet, de mivel csapnivaló színész, s a szöveget rendre  átírja, megesik, hogy kivágják.

Fotó: Katona Tibor


- Az utóbbi időben csak kultúrdémonként határozom meg magam, talán ez fedi le leginkább a működésemet - derül. - Ebbe belefér a paróka örületem is, meg hogy mindenféle jelmezekbe bújok. Amúgy otthon inkább a kényelemre szavaz, farmeros, papucsos csaj. De ha kilép a nyilvánosság elé, átváltozik. A színpad egy másik állapot, másik személyiséget mozgat, aki ugyanúgy ő. Etekintetben teljesen mindegy, hogy hány ember előtt lép fel, háromnak épp úgy beöltözik, mint hatszáznak. Hajnalban fekszik, déltájban kel. Azt csinálja amit szeret, és folyamatosan boldogtalan.

Az olvasás terén mindenevő, az ócska ponyvától a magas költészetig minden jöhet. Agyöblítésként most éppen a Harry Pottert olvassa újra. 

- Az utóbbi hónapokban komoly recenziókat írtam, igényli az agyam a könnyítést. Agatha Christie szintén az egyik kedvencem. A regényeiből készült filmeket  is kedvelem, a húgommal nagy vitákat folytatunk, hogy Poirot szexi vagy sem. Szerintem az...

Missziója az olvasás népszerűsítése, néha  kitör belőle az egykori könyvtáros. Az egyik portál Nem kötelező című sorozatában például Moliere Tartuffe-jét ajánlja a középiskolásoknak. Persze rendhagyó módon.  Gyerekként évekig tanult gitározni, hegedülni, furulyázni, bár mindebből nem sokat vehetett észre a közönség, amikor az Elektrik Bugi Kommandó együttes punk énekeseként hörgött. 

- Aztán idővel szétment a csapat, egy tanszékvezetőnek vagy szociológusnak mégiscsak ciki festett lábszőrrel, lóálarcban nyerítenie... Rákapott a dalszöveg írásra, Koncz Zsuzsa két lemezén is szerepel, majd csatlakozott a Rájátszás csapatához.

- Ez egy fantasztikus kezdeményezés, a lényege, hogy   megzenésítik a verseinket, mi pedig új szövegeket írunk ismert dalokra. Abból indultak ki a kitalálói, hogy minden költő popsztár akar lenni... Ha akad is, aki ezt vitatná, a kortárs magyar költők és az alternatív popszíntér találkozása valóban jól sült el. Eddig főként koncerteken mutatták be közös műveiket,  ám mára könyv és cd is készült.
Zenei fronton többek között Beck Zoltán (30Y), Bérczesi Róbert (Hiperkarma), Másik János  állt csatasorba, a tollforgatók közül pedig Karafiáth Orsolya mellett Erdős Virág, Háy János, Borbély Szilárd, Szálinger Balázs, Kemény István, Grecsó Krisztián neve is felbukkan. 

- Nemrégiben új zenészpartnert kaptam Takáts Eszter személyében, akivel jól kiegészítjük egymást. Takáts Eszter neve ismerősen cseng e vidéken, hiszen játszott az egerszegi Free Time Band-ben, s az Eszter és a Gumizsuzsi frontembereként is  koncertezett a megyében. További zalai érintettségű név Karafiáth Orsolya életében Filó Vera író, képregényrajzoló. A zalaegerszegi származású alkotó tervezte eddig minden könyvének borítóját, így a tavaly megjelent Kicsi Liliét is.  

-  Ez egy lélektani dráma, négy nőalakról. Kicsi Lili a központ, aki a gimnáziumi éveiben túlfűtött, beteges kapcsolatba kerül a magyartanárnőjével. Később a főnöknője is uralkodik fölötte, s az anya adja a negyedik karaktert. Lili minden domináns partnernek aláveti magát, az egész regény arról szól, hogy nőnek lenni nem egy leányálom. Mindig is írtam prózai műveket, de eddig nem sikerült normálisan összerendeznem a szöveget.  Talán most. Ez is úgy született, hogy párhuzamosan írtam négy történetet, de csak a Kicsi Lili állt össze... Sokat küzdöttem vele, mert nincsenek benne párbeszédek, stilizált élőbeszéd az egész, nem volt könnyű kezelni ezt a formát. Ízelítőt  kapunk a műből,  regényklip formájában. A kisfilmben  mind a négy karaktert Karafiáth Orsolya kelti életre, bevetve paróka arzenálját. Zenés darabot  tervez belőle, a dalokat már meg is írták. 

- A Kicsi Lili egy trilógia első darabja, a következő egy férfiról szól majd. Triumph  lesz a címe. Mint a győzelem...  

Ophélia rosszabb napjai

Magyar Hajnalka jegyzete

A parókára 15 éve kapott rá, gyakorlatilag véletlenül. Mint meséli, az egyik barátnője kinézett magának egy fickót, aki a dús loboncú vörös nőkre bukott. A barátnő, rövid barna lévén, a becserkészéshez vett egy démoni vörös parókát. A dolog működött, de csak korlátozott ideig, s a csalódott barátnő Karafiáth Orsolyának ajándékozta a hajzuhatagot. Ő meg, mint mindenre, erre is rákattant. Jött a kis fekete, kellett egy szőke, rövid, hosszú, mára 70 parókája van, de ezeket is állandóan átalakíttatja. Persze veszélye is van a paróka viselésének, osztja meg hallgatóságával, mert ha az ember leveszi, úgy fest, mint Ophélia a rosszabb napokon...

Némelyik történetét hisszük is, nem is, de annyi bizonyos, hatással van a hallgatóságra. Talán éppen azzal, hogy sohasem tudhatjuk, komolyan beszél-e, vagy csak egy újabb ötlet, gondolat, hangulat ragadta magával. Nehéz elképzelni, mi más is lehetne, mint költő és kultúrdémon.

Pedig iskolái szerint könyvtárosnak készült, 1995 és 1999 között az ELTE bölcsészkarán könyvtár és észt szakon tanult, majd 1998-2002 között magyar-könyvtár tanárszakon. A Ludwig Múzeumban dolgozott könyvtárosként és irodalmi szervezőként. Egy ideig tévézett, majd inkább publicistaként bukkant fel lapoknál. Bátran él mindazon lehetőséggel, amit fotogén külseje kínál. Szeret jól kinézni, a blogjához hetente új fotó készül. Eddig öt kötete jelent meg: Lotte Lenya titkos éneke (versek,1999); Café X (versek, 2004); A Maffia-klub (regény, 2008); Cigánykártya (versek, 2009); Kicsi Lili (regény, 2012). Újabb verseskötetet jövőre várhatunk tőle. Részleteket nem árult el, csak annyit, az illő ruhát már megterveztette hozzá...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!