Hétvége

2012.01.28. 10:05

Nyomasztó kémregény

Borzasztó szokás, de ha egy film első tíz perce nem nyeri el a tetszésem, kikapcsolom a tévét. A moziban viszont erre nincs lehetőség, így Tomas Alfredson rendező Suszter, szabó, baka, kém című alkotása "megmenekült". Végignéztem, így most már tapasztalatból állíthatom: az első tíz perc volt a legjobb. És nem csak azért, mert magyar helyszínek és színészek tűntek fel a vásznon...

Kiss Anna

Az akciódús kémfilmekhez, robbantáshoz, lövöldözéshez szokott szemnek igazi csalódás a mozi. Annak ellenére, hogy a 127 perces játékidő alatt rengeteg minden történik, a mozinéző (legalábbis e sorok írója) vajmi keveset fog fel belőle. A film túl hosszú és túl rövid is egyben. A rendkívül komplex sztorit, a számos idősíkot és nevet nehéz feldolgozni, egymás mellé tenni, összekapcsolni. S ez bizony nem a néző, hanem a forgatókönyvírók hibája. A John Le Carré Árulás című regényéből készült mozi annyi szálon fut, hogy szinte lehetetlen első látásra megérteni valamennyit. A Suszter... a hetvenes évek elején játszódik. A Brit Titkosszolgálat, az MI6 sorai között szovjeteknek kémkedő kettős ügynökre gyanakodnak, így visszahívják egykori szuperkémüket, George Smiley-t (Gary Oldman), hogy leleplezze a téglát. Oldman távolságtartó és kimért, a néző nem szimpatizál vele, pont olyan, amilyennek e paranoid hangulatú film megköveteli.

A filmet számos díjra jelölték: egyebek mellett a legjobb film, legjobb operatőr, legjobb látványtervezés és legjobb férfi alakítás kategóriában esélyes a BAFTA-díjra, illetve a Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlánra nominálták a rendezőt. A nehezen értelmezhető történetért cserébe szép retrovilágot kapunk, a jelmeztervező, Jacqueline Durran kitűnő munkát végzett. A látvány végig nyomasztó, a barna, szürke, fekete színek dominálnak, a Nap szinte sosem süt. Az operatőrt is dicséret illeti, aki bár finoman és visszafogottan munkálkodott, mégis nagyon kifejezőre sikerült a végeredmény. A zeneszerző, Alberto Iglesias jól választotta ki a zenéket, a film komor hangulatát a vidámabb dallamok is erősítik. Összességében szép és kidolgozott film, ám megtekintése csak egy erős kávé után ajánlott, hisz több, mint két órányi koncentrációt, feszült figyelmet igényel.






Film és mozi - hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!