Hétvége

2012.01.29. 13:25

Kocsis Tibor: folyamatos küzdelem volt az életem

Ahogy a civil életben, úgy a zenei pályán sem könnyű az érvényesülés. Nekem is végig kellett járnom egy rögös utat, énekeltem garázs-zenekarokban, s léptem fel kis klubokban tíz és húsz ember előtt is. Mindezt Kocsis Tibor, az X-Faktor televíziós tehetségkutató verseny 2011-es szériájának győztese mondja, aki úgy érzi, hogy az eltökéltség és a tehetség mindig is megvolt benne, csupán egy apró szikra hiányzott ahhoz, hogy be tudjon robbanni a könnyűzenei élet élvonalába. Ezt a hiányzó pluszt kapta meg a műsortól.

Gyuricza Ferenc


- Folyamatos küzdelem volt az életem, állandóan próbálkoztam - folytatja a most harminc esztendős énekes. - Ebből a közönség a négy évvel ezelőtti szereplésemet ismerheti a Csillag születik című műsorból, ami egy komolyabb lépcsőfok volt, s viszonylag nagy sikert is aratott. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a zene folyamatosan jelen volt az életemben. Voltak próbálkozásaim zenekarokkal, de lehetőséget arra, hogy a szélesebb közönség is megismerkedjen munkámmal, produkcióimmal, csak most kaptam. A zene tehát mindig jelen volt az életemben, csak eddig nem az töltötte ki a nagyobb részt. Miután én is pénzből élek, muszáj volt civil foglalkozást is űznöm. A diploma megszerzése után rendezvényszervezőként dolgoztam, Kecskeméten, az ottani művelődési központban, tehát mondhatni, hogy egy átlagos ember átlagos hétköznapi életét éltem.



Kocsis Tibor az X-Faktor adta ismertséget az élet nagy ajándékának tartja, ugyanakkor azt is elismeri, akadnak kritikus hangok. Elsősorban olyan kevésbé ismert pályatársak részéről, akik talán éppen a relatív sikertelenségük miatt kezelik fenntartásokkal a televíziós műsorokat. Azt is hozzáteszi, ha valakiből eleve hiányzik a tehetség, az nemcsak a tehetségkutató műsorok válogatóin bukik el, de garázs-zenekar tagjaként sem lesz képes érvényesülni.

- Sokan azt gondolják, hogy ma az érvényesülés egyetlen útja a televízió, ám ez nem így van - folytatta. - A televízió a populáris könnyűzenei vonalat részesíti előnyben, de van ezen túl is élet. Ugyanakkor a műsor széles zenei spektrumot fogott át, nagyon jó karakterek bukkantak fel. Utalnék Baricz Gergőre, aki egy rétegzenei irányzatot, egy alternatívabb vonalat képvisel, s valószínűleg meg is marad ezen a vonalon. Ma azonban nem ez a legfőbb kérdés, sokkal érdekesebb, hogy szerintem átalakulóban van az egész zenei piac. A lemezeladás elenyésző, csekély tényezővé vált, a fő csapásirányt a fellépések jelentik. A zenét ma már szinte csak internetes, online felületen lehet terjeszteni, ezzel együtt kell élni. Nekem még szerencsém van, mert valószínűleg lesz lemezem, de az utánam jövő generációk már nem biztos, hogy büszkélkedhetnek ilyennel.



Kocsis Tibor a tervezett nagylemez kapcsán elmondta, azt a kiadó is, illetve személyesen ő is szeretné még a tavasz folyamán megjelentetni. Az albumon szereplő dalok közel állnak majd ahhoz a zenei világhoz, amelyet a műsorban is képviselt, tehát lírai hangvételű lesz, hiszen a nézők elsősorban azt kedvelték meg tőle, ugyanakkor szeretne modern, fiatalos, lendületes számokat is. Inkább az európai vonal, a brit stílus áll hozzá közelebb, az amerikai irányzatot nem kedveli annyira.

- Évekkel ezelőtt írtam néhány saját dalt, illetve most is motoszkálnak ötletek a fejemben, ezért az alkotói munkába, a dalszerzés folyamatába is szeretnék mindenképpen belefolyni - tette még hozzá az énekes. - Most áll össze az a csapat, amely a segítségemre lesz, hiszen egy jó lemez megalkotásához szükség van profikra, akiknek a zeneszerzés a vénájukban van.

Az album elkészítésében a műsorbéli mentora, az Amerikai Egyesület Államokba visszatért Malek Miklós is segítségére lesz az énekesnek. Ugyan a távolság miatt most nem tudnak naponta találkozni, de tartják a kapcsolatot. Négy hónapot dolgoztak együtt, Malek Miklós jól ismeri Tibor zenei világát, személyiségét, pontosan tisztában van azzal, hogy milyen stílus áll jól az énekesnek. Emellett a stúdiómunkálatok során is feltétlenül számít rá.




- Alapvetően az élőzene pártján vagyok, de tisztában kell lenni azzal, hogy ez mindenhol nem kivitelezhető, nem megfizethető - válaszolta Kocsis Tibor végezetül arra a kérdésre, hogy tíz év múlva a koncertszínpadokon, a klubokban, esetleg a zenés színházi produkciókban tudná magát elképzelni. - Tendencia, hogy az ember szeretne minél több helyre eljutni, minél több emberhez személyesen eljuttatni a dalait, ezért a középút híve volnék, elsősorban tehát élő zenekari koncertet szeretnék adni, ahol erre technikailag és anyagilag lehetőség adódik. A magam részéről inkább azt tartanám fontosnak, hogy saját dalaim legyenek, úgy vélem, a kapcsolatot a közönséggel az tudná személyesebbé tenni.

 

 További zenei hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!