Hétvége

2011.09.10. 11:45

Lelki, szellemi megújulás

Magyarország gazdasági és társadalmi megújulásához lelki és szellemi megújulásra van szükség - idézte a minap Murakeresztúron, az új IKSZT avatásán a nemrég elfogadott alkotmány egy félmondatát Szászfalvi László.

Horváth-Balogh Attila

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt is leszögezte: úgy hiszi, az a szolgálat, amit a történelmi egyházak végeztek az elmúlt évszázadok során, az alaptörvény révén is  újra meg tud erősödni. Márpedig az óhajtott lelki megújulás az erősödő egyházközségek, gyülekezetek nagyon aktív közreműködésével válhat valóra. Nem véletlen, hogy a kormány egyházpolitikájának a történelmi egyházak közösségeinek, illetve az egyházak és az állam együttműködésének megerősítése a célja.


Hangsúlyozta azonban azt is: nem csak azért becsülik nagyra az egyházakat, mert azok évszázadok óta iskolákat, egészségügyi intézményeket működtetnek, karitatív munkát és szolgálatot, kulturális tevékenységet folytatnak, hanem azért is, mert közösségeket építettek és építenek. S nem utolsósorban, mert meggyőződésük, hogy nemcsak a materiális dolgokkal kell foglalkozni, hanem legalább ekkora figyelemmel szükséges odafordulni a lelki-szellemi missziós szolgálatot felvállaló egyházak felé. A kormányzat ezért 5 új, az egész Kárpát-medence történelmi egyházainak munkáját segítő, támogató programot indított útjára, melyek keretében több mint ezer projektet támogatnak, köztük olyanokat, mint amilyen a murakeresztúri római katolikus plébánia közösségi házának, integrált közösségi szolgáltató terének kialakítása.

Ha pedig valóban bekövetkezik az ország megújulása, talán sikerül levetni a pesszimizmusunkat is - zárta mondandóját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!