Hétvége

2011.08.13. 12:27

Firenze, Assisi, Siena: megszentelt tájakon jártak (fotókkal)

A reneszánsz kultúra bölcsőjeként emlegetett, a rengeteg vallási emlékkel büszkélkedő Toszkánába szervezett tíznapos tanulmányutat a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának két tanára.

Szalabán Attila

Lehota János bölcsész és felesége, Lehota-Szolvik Edit vezetésével negyven kanizsai fiatal csodálhatta meg többek között Assisi, Urbino, Siena, San Gimignano és persze Firenze nevezetességeit.

Egy olasz körút a magyarok számára talán nem is kezdődhet másként, mint Jesoló meglátogatásával, az ottani homokos partjáról híres strandon való fürdőzéssel. Így tett a kanizsai egyetemisták csoportja is. A lubickoláson túl azonban más is érdekelte őket., elvégre Toszkána káprázatos vallási, kulturális örökségének legszebb értékeit igyekeztek megismerni.


- Az első vallási, kulturális élmény Monselicében várt ránk. A Padova alatti település a kálváriájáról nevezetes, annak hét kápolnáját ugyanis több évszázaddal ezelőtt a hét római székesegyházzal azonos rangra emelte V. Pál pápa - ecsetelte Lehota János. - Azt nem tudni, hogy miért cselekedte ezt, feltételezhetően egy akkori helyi hatalmasságnak erős befolyása volt a Vatikánban. Mindenesetre a Santuario delle Sette Chiese (A hét kápolna szentélye) néven ismert hely az első keresztény mártírok ereklyéit őrzi.

Egy egyetemi tanulmányút mindig kötetlenebb, barátibb hangulatú, mint bármely buszos társasutazás - vallotta Lehota János. A kanizsai csoport valódi baráti közösségként járta be Toszkána legszebb tájait, s ahogy a bölcsész tanár fogalmazott: a társaság a magyar országimázst méltóképpen képviselte odakint.


A következő napokban Firenzét járták be. A világörökség részének számító városban, a művészetek fővárosában természetesen megtekintették a Ponte Vecchio névre keresztelt középkori hidat, az Uffizi képtárat, a Medicik palotáját, a monumentális firenzei dómot és persze a főteret, ahol Dávid szobrának egy hiteles másolatát fotózták turisták ezrei (az eredetit a helyi szépművészeti múzeum rejti.) A középkori Manhattanbe is ellátogattak: San Gimignanot, és a város 13. század táján épült lakótornyait Franco Zeffirelli: Napfivér, Holdnővér című filmjében ismerhette meg az egész világ. A középkorban valóban felhőkarcolóknak számító tornyok az egymással harcoló, rivalizáló családokat védelmezték - ma már mindössze 13 áll belőlük. Egyikük tetejéről a kanizsaiak is körbenézhettek, a csodálatos panorámában gyönyörködve.


Az olasz Balatonként is emlegetett Trasimeno-tó mellett letáborozó csapatra mindennap számos látnivaló jutott. Olaszország egyik legszebb középkori gótikus városában, Sienában például szinte minden épület, mely a szemük elé került, műemléknek számít. Mind közül kiemelkedett azonban a csíkos márványból épített katedrális, mely a szolmizáció atyja, Guido Monaco hatalmas kódexeit is őrzi. A város főterén pedig messzeföldön híres lovasverseny helyszínét is megtekinthették. Arezzó katedrálisában Pierro della Francesca világhírű freskói vártak a kanizsai csapatra, mely Assisibe is eljutott.

- Szinte hihetetlen volt számunkra, hogy micsoda értékeket őriznek az olasz templomok, és bánatunkra azt kellett tapasztaljuk, hogy azokat az oda érkezők sokkal inkább becsülik, mint a helybéliek - szögezte le Lehota-Szolvik Edit. - A Szent Ferenc-templomban, mely a talán leginkább szerethető olasz szent sírját rejti, a Giotto freskók egy részében kémiai reakciót váltott ki a rengeteg vakuzás, és a festmények negatívba fordultak. Csak ekkor kaptak észbe az olaszok... Pedig Szent Ferenc kultusza máig él, most is találkoztunk mezítlábas kolduló-tanító szerzetessel. Giotto pedig fantasztikus freskó sorozatban vetítette elénk a szent életét, párhuzamot állítva annak főbb állomásai és a Biblia történései között.


Orvieto, Sorano, Montepulciano, Urbino, Rimini és San Marino - csak néhány azon helyek közül, ahová még ellátogatott a kanizsai csapat. Útjuk során rengeteg középkori emléket, köztük több mint 30 templomot ismertek meg, de bepillantást nyertek a toszkánai kisvárosok mai életébe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!