Hétvége

2011.07.23. 10:09

Kardozó várkapitány

Határozott fiatalember a kanizsai Dobó István, az NTE 1866 vívószakosztályának 14 éves kardozója.Évekkel ezelőtt a szülei vitték el vívóedzésre, ám a sporttal együtt a társaságot is olyannyira megszerette, hogy azóta a hét minden napján edz.

Benedek Bálint

Ez persze már az eredményein is meglátszik, számos korosztályos magyar bajnoki címet szerzett, s ha szorgalma kitart: élsportoló válhat belőle.

- Rengeteget játszottunk, fociztunk és kidobóztunk, ez tetszett - emlékezett vissza a kezdetekre István. - A tréning második részében a mester, Kiss György a vívósport rejtelmeiről mesélt, majd fokozatosan a lábmunkát, a helyes tartást is megtanultuk.

Az akkor nyolcéves fiú hamar ráérzett a vívás lényegére, hiszen a fegyveres sport fegyelmezett viselkedést követel. István már akkor pontosan tudta, hogy bár a versenyzésre használt kard nem éles, ha a pástra lép, minden más zavaró körülményt ki kell zárni.

- Nyilvánvaló volt, hogy a karddal nem hadonászunk, nem tesszük a vállra, ugyanis balesetet okozhat - folytatta István. - Azt is külön meg kellett tanulni, hogyan markoljuk helyesen a fegyvert.

Egyébként Dobó István várkapitány, ahogy a társai nevezik, ha van szabadideje, külföldi popzenét hallgat és a barátaival rúgja a bőrt.



A 14 éves fiú vakációja nem kizárólag pihenésből áll: júniusban még versenyekre járt, csak mostanában pihenhet, s augusztusban már edzőtáborozással kezdődnek a tréningek. Az NTE 1866 ifjú sportolója hetente több órát tölt a vívóteremben.

- Ez egyáltalán nem megterhelő, élvezem és alig várom, hogy újra elrajtoljon a szezon - lelkesedett István, akinek kistestvére, a 4. osztályos Ádám is vív. - Tele vagyok energiával, ha a pástra lépek, megemelkedik az adrenalinszintem, s már csak az ellenfél legyőzésére tudok koncentrálni. Fél füllel persze hallom az edzőm, Piecs Adrienn néni utasításait, de ilyenkor igazán csak a küzdelemre figyelek.

Istvánt az eltelt hat éve során a kudarcok sem tántoríthatták el a vívástól, hiszen jól tudja, ez a játék része.

- Nem lehet mindig ő a legjobb, de ezt nagyon jól tudja - mondta Piecs Adrienn, az NTE 1866 vívószakosztályának vezetője és edzője. - Egyáltalán nem lehet okunk panaszra, ugyanis fegyelmezett, kitartó, s a fizikális adottságai is megvannak a sporthoz. Legutóbb a gödöllői újonc kard magyar bajnokságon egyéniben szerzett ezüstérmet, sőt, az újonc kardozóknál vezeti a ranglistát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!