Hétvége

2011.05.29. 06:35

Zene, társaság, közös élmény: bulik minden mennyiségben

Minden eddiginél gazdagabb a hazai fesztiválszezon kínálata, a nyári időszakban talán nincs is olyan hét, amikor az ország valamely pontján ne lenne minimum regionális vonzerővel bíró rendezvény. Túlkínálatról egyelőre mégsem beszélhetünk, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai bizonyították, hogy a szórakozni vágyók többsége ezt a formát részesíti előnyben.

Gyuricza Ferenc

Fesztiválozás. A kifejezés ma már jóval többet jelent annál, mint anno a legendás Woodstock idején, amikor csupán a zene kedvéért gyűlt össze mintegy négyszázezer ember egy farmon. Egy fesztiválra kilátogató számára ma már talán nem is a zene a fő vonzerő, a társaság, a közösen átélt élmények vagy adott esetben a szolgáltatások minősége legalább olyan fontos, s ennek megfelelően változott a kínálat is.

A rendezvények egy része a multikulturális jelleget erősíti, azaz kifejezetten széles spektrumot kínál a szórakozási lehetőségek, a zenei stílusok, a művészeti ágak vagy a kiegészítő szolgáltatások terén, másutt pedig ennek éppen ellenkezője, szakosodás vagy specializálódás tapasztalható. Így ma már külön fesztiválja van az alternatív zenének a reggae-nek, a skának, s ettől az évtől a fonyódi Babel Sound révén már a világzenének is lesz, már nem is beszélve a motoros rendezvények etalonjának számító alsóőrsi Harley Davidson Fesztiválról.


A szezon nyitórendezvénye, a június 3-án kezdődő budapesti Metalfest Open Air - ahol három nap alatt két színpadon 65 zenekar lép színpadra - pedig kizárólag a heavy metal stílusa közönségét célozta meg.

A legismertebb hazai fesztivál, a lassan a huszadik életévébe lépő Sziget a multikulturális rendezvények közé tartozik. Jellege miatt igazi tömegrendezvény, melyet a hazai közönség mellett az évről évre egyre nagyobb számban ide látogató külföldiek is kedvelnek. A magyar fesztivál számukra eleinte relatív olcsósága miatt volt vonzó, ma azonban már a kínálat miatt indul meg minden év augusztusában a modern kori népvándorlás Budapest felé. A Sziget egyre több elismerést zsebel be, legutóbb a brit gazdasági napilap, a Financial Times sorolta a világ legjobbjai közé, előtte a The Independent szakújságírója emlegette az öt legvonzóbb európai rendezvény között, de a fesztiválokat több szempontból értékelő European Festival Awards nevű weboldal készítőinek és olvasóinak szimpátiáját is elnyerte.

Az évek óta stabilan 400 ezer fő feletti látogatottságot produkáló, idén augusztus 10. és 14. között megrendezésre kerülő, s két további előnappal együtt pontosan egyhetes feledhetetlen szórakozást kínáló Sziget népszerűségét nemcsak a nemzetközi szinten is figyelemre méltó programja adja, de a sokak által emlegetett hangulata is. A legismertebb hazai fesztivál egy folyamatosan lüktető, önálló életet élő városként funkcionál, ahol életkortól, világnézettől, érdeklődési körtől függetlenül bárki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot.


A második számú hazai fesztivál címért évek óta versenyben lévő, ugyancsak a Sziget Iroda által szervezett Volt programja hasonló szisztéma szerint épül fel. Sopron városának szintén nemzetközi hírű rendezvénye idén június 29-én veszi kezdetét, s minden korábbinál erősebb kínálattal rukkol elő, hiszen a húzónevek közé tartozó 30 Seconds To Mars, My Chemical Romance vagy Moby önálló koncertjeikre is több tízezer főt vonzanak világszerte.

A Sziget Iroda harmadik rendezvénye, az öt év alatt szintén nemzetközi státuszt elért Balaton Sound viszont speciális kínálatú, kifejezetten az elektronikus tánczene híveit szólítja meg. A Zamárdi strandon július 7-én kezdődő fesztivál - amely tulajdonképpen egy hatalmas szabadtéri diszkónak is tekinthető - a nemzetközi dance-listák állandó szereplőit, a funky, a hip-hop, a drumbass stílusának előadóit vonultatja fel, akik közül most Tiesto, az évről évre visszatérő David Guetta, vagy Armin van Buuren számít a legismertebbnek, de a színészként is elhíresült Snoop Doggy Dogg is ellátogat a Balaton partjára.


A rendezvényszervezés területén piacvezető szerepet betöltő Sziget Iroda programjai mellett egyre több helyen ismerik fel, hogy szükség van a nemzetközi fellépőkre. Az észak-keleti régió első számú fesztiválja, a Hegyalja, a debreceni Campus vagy a Pécs melletti Malomvölgyben tartandó Rockmaraton szervezői már évek óta így dolgoznak, előbbi helyszínen idén például olyan világhírű zenekarok lesznek láthatóak, mint a Slayer vagy a Mastodon, amely eddig csupán egy alkalommal járt eddig hazánkban, s akkor is csak egy gödöllői klub nyújtott fellépési lehetőséget az azóta kultikus hírnévre szert tett formáció számára. A Twisted Sister révén idén világhírű közreműködővel erősít a június 9-én kezdődő, s eddig csak hazai szereplőket felvonultató várpalotai Pannónia Fesztivál is, s a Fehérvári Zenei Napok is jelentősen erősített. A korábbi években jól bejáratott szeptember helyett idén már augusztus elején tartandó székesfehérvári fesztivál a progresszív heavy metal első számú előadóját, a Dream Theatert, a szimfonikus rock olasz nagyágyúját, a Rhapsody Of Fire-t is leszerződtette további nemzetközi előadók mellett. Az említett két zenekar amúgy szinte az összes jelentősebb európai rockfesztiválon látható lesz.

A nemzetközi kínálat szintén erősödik, elérhető közelségben további vonzó programokat találhatunk. Az osztrák-magyar határ mellett, Nickelsdorfban rendezik meg a Nova Rockot, ahol a Linkin Park, az Iron Maiden, a System Of A Down vagy a Szigeten is bemutatkozó Motörhead lesznek a főzenekarok, a csehországi Vizovice és az ottani Masters Of Rock fesztivál - ahol ugyancsak a Twisted Sister lesz az első számú fellépő - pedig évek óta a heavy metal kedvelőinek közép-európai találkozóhelye.

Régiónkban a tavaly indult körmendi AlteRába számít az első számú fesztiválnak, mely július második felében négynapos kínálattal várja a szórakozni vágyókat. A szervezők reményei szerint a hazai élvonal jelentős része és az osztrák Lunaffair felvonultatásával mintegy 10-15 ezer főt tudnak megszólítani.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!