Hétvége

2011.05.28. 13:23

A zajongó, a finnyás és a játékos

Picúr, a törpehörcsög nem igazán hallgat a nevére, öntörvényű kis állatka, aki éjszakánként nem hagyja aludni gazdáit. A nappal alvó, éjjel aktív kis kedvenc zöld hörcsögkerekében edzve borzasztó zajt csap.

Kiss Anna

Az Ady-iskola harmadikosa, Pungor Milán azt meséli, ilyenkor száműzik a meleg fürdőszobába, ahol aztán kedvére randalírozhat.

- Anyu azt hitte, lusta a tesóm, mert mindig sokáig aludt. Aztán kiderült, azért, mert hajnalig nem tudott pihenni a tekerő hörcsög miatt. Egyébként nagyon aranyos állat, azt nem tudom, mennyi idős, mert amióta megkaptam egy centit sem nőtt. De sok mindent megeszik, leginkább tökmagot, napraforgómagot, de szívesen majszol répát, gyümölcsöt is. Én szoktam neki enni adni. Szerintem törpehörcsögöt a legnehezebb tartani, mert mindenfélét kell neki venni a ketrecébe. A kuckóját vattával szoktuk kibélelni, hogy kényelmes és meleg fekhelye legyen. Nagyon pici állat, még megfázna...


Sebestyén Zsófia kutyusa, Dominó, a szürke bichon havanese igazi ínyenc. Kölyökkorában csak gazdái kezéből volt hajlandó enni.

- Nagyon finnyás állat, sajtot és párizsit kap jutalmul, ha megtanul egy újabb trükköt. Most éppen a fordulj vezényszóval ismerkedik. Gyorsan tanul, okos kutya. Még kozmetikushoz is jár, mert rendszeresen vágni kell a szőrét. Jól tűri, csak az állatorvostól tart. Az oltásokkor mindig behúzza a farkát és bújik az ölünkbe, szegény, nem tudja, hogy a szuri az ő érdekében van. Mielőtt Dominót megvettük, sokat keresgéltünk az interneten, hogy milyen fajta kutyát válasszunk. Mindenképpen olyat szerettünk volna, aminek nem hullik a szőre. Csak akkor kell takarítani utána, ha esik az eső és sár van. Kutyagazdinak lenni a legnehezebb, mert folyamatosan foglalkozni kell az állattal és a következetes tanítás is fontos.


Zsófitól azt is megtudtuk, hogy Dominó hamarosan apai örömök elé néz. Úgy tűnik, a tavasz minden állatnál a családalapítás ideje: Bangó Milánéknál kisteknősök várhatóak a sárgaarcú ékszerteknős szülőktől: Lekitől és Lüszitől. Lekit gazdája csak óvatosan vette ki a vizes tálkából, mert az unokatestvér Terrorgyilkosnak hívott páncélos hüllőjével ellentétben Leki ugyan nem harap, de karmai veszedelmesek lehetnek.

- Még jó, hogy nincs itt Lüszi, mert akkor nem lenne ilyen nyugodt. Ha ketten vannak, folyamatosan játszanak. A teknős teljesen az én felelősségem. Naponta háromszor kap enni, többféle elesége van a pulykamelltől a szárított rákig. Szerintem az ékszerteknős igényli a legtöbb odafigyelést, mert gyakran kell tisztítani az akváriumát, megmosni az összes kavicsot.


Zsófi és a két Milán úgy gondolja, minden állatot tisztelni és szeretni kell. Az emberek okosabbak, így az ő felelősségük, hogy vigyázzanak a többi élőlényre. A gyerekek elítélik az állatkínzókat, Pungor Milán azt mondja, ha polgármester lehetne, még az országból is kiüldözné őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!