Hétvége

2011.04.23. 10:23

Toscana szent szülöttei

Csodás, elbűvölő tájak, jó borok. Sokaknak ez jut elsőként eszébe Toscanáról. No és templomok, kultúrtörténeti jelentőséggel bíró műemlékek sokasága. Itália eme régiója számos szentet is adott a világnak.

MTI

 

Szent Ágnes városa, Montepulciano (ejtsd: Montepulcsano) ötven kilométernyire délre fekszik Sienától. A városkához közeli dombon áll a turisták kedvelt célpontjaként szolgáló szép templom, amelyet 1548-ban Antonio San Gallo épített. A település szülővárosa Bellarmin kardinálisnak is, akit a Galilei-perrel hoznak összefüggésbe. Ugyanitt látta meg a napvilágot s írta közkedvelt verseit Angeli Poliziano, akiről még bort is elneveztek.

Szent Ágnes születésének pontos dátumát nem tudják, 1268 és 1274 közötti időszakra teszik. Amit viszont bizton tudni lehet róla: gyerekként belépett a Domonkosok montepulcianói rendjébe. Mindössze 15 évesen, mint fiatal látnokot, a kolostor apátnőjévé választották. Nem sokkal ezután megalapította a montepulcianói Santa Maria Novella-kolostort. 1317-ben hunyt el, s ekkor kezdték tisztelni. Szentté 1726-ban avatták. Neve görög eredetű, jelentése tiszta, szűzies.

 

Másik szentünk, Bernardin 1380-ban született, tehetős nemesi család sarjaként. Jogot tanult. 1402-ben mindenét szétosztotta a szegények között, és a ferencesek sienai kolostorába lépett be. A városhoz közel, a Caprioli dombon egy kis kolostort épített, elsősorban a teológusok számára. Megválasztották toszkánai vikáriusnak, ezért átköltözött Fiesoléba. 1417-ben Genovában kezdett prédikálni; áldásos hatását hamarosan Észak- és Közép-ltália minden lakója érezte. Olyan sokan tértek meg szavai hatására, hogy a papok nem győzték a gyóntatást. Kitartóan prédikált a vezeklésről, valamint a hazárdjátékok, az uzsora, a babona és a politikai harcok ellen. Háromszor is visszautasította püspöki kinevezését. 1444-ban halt meg, rá négy évre szentté avatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!