Hétvége

2011.04.23. 12:22

Szent lesz Marcell atyából?

A katolikus egyház szentjeinek listája újabb zalai származású egyházi személyiséggel, a zalakomári születésű Marcell atyával bővülhet. Ám ahhoz, hogy az egykori karmelita szerzetest boldoggá avassák, igazolódnia kellene, hogy hozzá kapcsolódik valamilyen csodálatos esemény.

Szalabán Attila

 

 

- A Zrínyi Miklós Gimnázium tanulóit 1914-től tizenegy éven keresztül oktatta a magyar és a latin szépségeire - jelezte Németh László, az intézmény igazgatóhelyettese.

Közben megjárta az első világháború poklát is - ám egyik tanítványa bevonulás előtt egy Mária-érmet nyomott a kezébe. Az amulettnek köszönhető-e vagy sem, mindenesetre átvészelt mindent: az öldöklő csatákat Albániában, a maláriajárványokat, a lefegyverzés megaláztatásait, a hazatérő hajó kigyulladását. Visszatért a katedrára, de a történtek örök nyomot hagytak benne. Harmincnyolc éves korában, ahogy Szépszeretet című könyvében később megírta: a számára a Szűzanyát jelentő tiszta fénysugár töltötte el lelkét. Egy máriaremetei búcsújárás után kérte felvételét a karmelita rendbe, ahol 1930-ban pappá szentelték, s a 40-es évek második felében már Marcell atyaként országos hírű prédikátor és gyóntató lett - lelki gyermekei közé tartozott Boldog Apor Vilmos és Mindszenty József hercegprímás-bíboros is.

- Nagyon régen volt, de mintha most is itt állna előttem: a hatvanas években lelki gyakorlatra hazajött a szülőfalujába, és misét celebrált - emlékezett vissza a 88. esztendejét taposó Balogh Lászlóné, Annus néni. - Nagyon rendes ember volt, akinél jó érzés volt imádkozni. Arra már nem emlékszem, hogy nála gyóntam-e, de a szavai nyugodtsága visszacseng a fülemben. Nagyon szerettük őt.

Marcell atya a szerzetesrendek feloszlatását követően, 1950-től mindazok segítését tűzte ki céljául, akiket a kommunista diktatúra alatt hitük miatt üldöztek. Örökös derűs életszemlélete, megingathatatlan reménye és hite mindenki számára példa volt. A róla készült feljegyzések szerint gyakran mondogatta: Szomorú egy szent az, aki szomorú .


- Marcell atya éppen olyan hús-vér ember volt, mint mi magunk, nem egy távoli évszázadok ködébe merülő legenda - magyarázta Szi-Márton János zalakomári plébános, aki példaképének tekinti a karmelita szerzetest. - Az a csodálatos benne, hogy a világban élt, de nem a világból. Természetes és küzdelmes élete volt, mégis az egész ember sugározta a szeretetet, a végtelen nyugalmat. Ez sejteti, hogy belső energiáját nem e világból merítette, hanem tényleg Istentől kapta.

A zalakomári katolikus közösség vallja: Marcell atya már Istennél van, és közbenjár értük. Hisznek benne, hogy az érte felhangzó imádság áldást hoz a dél-zalai falura. Az egykori szerzetes boldoggá avatási eljárását a karmelita rend magyarországi tartománya kezdeményezte. Amennyiben az egyház szabályainak megfelelően igazolható módon bebizonyosodik, hogy Marcell atyához kapcsolhatóan valahol csoda történt, Bánfi Buzád után a második zalai származású boldog lehet. A közelmúltban nyilvános misén ezért imádkozott Erdő Péter bíboros-prímás is. Marcell testvér életéről és erényeiről úgynevezett Positio készült, Bakos Rafael sarutlan karmelita szerzetes és Ambrosius Eszer domonkos relátor munkája eredményeként - ez alapján alkotnak a vatikáni Szentté avatási Kongregáció teológusai véleményt a Zalakomárból származó atya életszentségével kapcsolatosan.

- Annak idején idősektől hallottam először Marcell atyáról, illetve a szintén nagyon sokak által szeretett édesanyjáról - ecsetelte Lendvay Lászlóné, a zalakomári művelődési ház igazgatója. - Aki a faluban tudja, hogy ki volt ő, és milyen életet élt, biztosan nagyon büszke rá. Szerintünk Zalakomár számára óriási rangot jelentene, ha boldoggá avatnák.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!