Hétvége

2011.02.12. 10:26

Halihó! Tudtad, hogy jogod van játszani?

Szüleidnek joga van-e a sarokba küldeniük, ha rossz fát tettél a tűzre? És azt tudod-e, hogy kihez fordulhatsz, ha az iskolában valamilyen sérelem ér? Osztályfőnöki órán már biztos beszélgettetek arról, hogy mit is jelent jogokkal rendelkezni.

dr. Magyar Nóra

Ez egyrészt azt jelenti, hogy jogod van, azaz szabad megtenned bizonyos dolgokat. Például jogod van iskolába járni, vagy jogod van a barátaiddal játszani. Másrészről ez azt fejezi ki, hogy környezetednek (szüleidnek, tanáraidnak) kötelessége bizonyos dolgokat megtennie annak érdekében, hogy te boldogan, egészségesen és biztonságban élj.

Azt tudtad, hogy vannak minden embert megillető, úgynevezett alapjogok? Ezek olyan alapvető jogosultságok, amelyekkel - bár vannak válfajai, a választójog, a munkavállalás joga, amelyek gyakorlásához bizonyos életkort be kell töltened - mindenki rendelkezik, az állam pedig tiszteletben tartja a gyakorlásukat. Azonban vannak bizonyos szabályok, amelyeket mindenkinek - tehát neked is - be kell tartani e jogosultságok gyakorlása során. Ezek közül a legfontosabb, és ezt soha nem szabad elfelejtened: jogaid gyakorlása során mások alapjogát tiszteletben kell tartanod, azokat nem sértheted. Nézzünk egy példát: bár jogod van a szabad véleménynyilvánításhoz, nem beszélhetsz tanáraiddal vagy diáktársaiddal tiszteletlenül, hiszen azzal az ő jogaikat sértenéd.


Ha pontosan tisztában szeretnél lenni, hogy milyen jogok illetnek, kérd szüleid, illetve tanáraid segítségét, és nézzétek meg együtt a Magyar Köztársaság Alkotmányának XII. fejezetét, ahol az összes alapvető jogod megtalálható. Ezenkívül az 1989-ben, az Egyesült Nemzetek Szervezete - ez az a nemzetközi szervezet, amelynek célja az államok közötti együttműködés elősegítése a nemzetközi jog, a biztonság,a szociális ügyek és az em-beri jogok területén - által New York-ban elfogadott Gyermekjogi Egyezményben olyan alapjogokról is olvashatsz, amelyek csak rátok, gyerekekre vonatkoznak.

Ha problémád van, bántanak, vagy úgy érzed, hogy környezetedben jogaidat nem tartják tiszteletben, mindenképpen mondd el szüleidnek, jelezd tanáraidnak, keresd fel a helyi gyerekjóléti szolgálatot, vagy a gyermekek jogait védő más szakmai, illetve civil szervezetet. Hallottál az ombudsmanról? Ő a különböző jogok védelmezője. Hozzá is fordulhatsz, hisz feladata, hogy védjen téged is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!