Hétvége

2010.04.10. 12:28

Közel az ég a hegyorom tetején

Egyre gyarapodik azok száma, akik a közeli célpontok hegyeit választják kirándulásul, szabadidős programul. Lassan megszokják, hogy a szomszédos Ausztria, Stájerország igazi meglepetéseket tartogat. Ebbe beletartozhat a katolikus egyház templomai kínálta élmény.

Szabó Judit

Egy-egy hegytetőn a hit megélésére invitáló meghitt helyszínt találunk. Ilyen meglepetést nyújtott nemrégiben e sorok írójának Hartberg, Pöllau, Vorau és Pöllauberg. A kisvárosok szinte karnyújtásnyira vannak Magyarországtól, Zalától. Templomaik a gótika, a barokk, a rokokó jegyében fogantak. Kiderül, a népszerű és persze fenséges Mariazell mellett olyan ékszerdobozokat találunk, melyek szintén a Mária-kultuszt éltetik. Az 670 méteren található voraui Ágoston-rendi kolostort például 1163-ban alapították, a 18. században pompás berendezéssel gazdagították. Kissé lejjebb, 420 méteren találjuk Pöllaut, ahol a Szt. Vitus templom nyűgözi le a látogatót a mellette álló, 1482- ben alapított, szintén Ágostonrendi apátsággal együtt. Innen felkapaszkodhatunk 750 méter magasra, hiszen már az alant elterülő város minden pontjáról láthatjuk Pöllauberg templomát. A Ma senberg egyik meredek csúcsán álló búcsújáró templom a stájer gótika gyöngyszeme, mely 1339-1370 között épült. Az épület gótikus, míg a homlokzati középtorony barokk jegyeket visel. A templom 1674-ben leégett, csak a középső pillérnél lévő Máriaszobor maradt meg az eredeti berendezésből. A 13. század elején romantikus kápolnát építettek itt, amelyet a hívők szombatonként látogattak. Ezért kapta a hegy a „szombathegy” elnevezést. 1994- ben nagy hatású tartományi kiállítást szenteltek a zarándoklatnak, melynek hátterében gyakran az erőgyűjtés kívánsága, saját erőnk megtalálása áll. A Pöllau-völgy és a pöllaubergi kegytemplom évszázadok óta az a hely, ahol az emberek erőt gyűjthetnek. Ezt érzi a keskeny hegyormon álló hívő, ha felnéz a föléje tornyosuló templomra, s körbevezeti tekintetét a hegyek karéján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!