Hétvége

2010.02.08. 09:46

Boszorkányok lepték el Zalát

Vigyázzatok Kölykök! Boszorkányok lepték el Zala megyét! Persze nem igaziból, hiszen a Százarcú boszorka elnevezésű gyermekeknek szóló programokról van szó, amelyek egész február hónapban várnak rátok.

Zalai Hírlap

A zalaegerszegi Apáczai ÁMK könyvtára által összehangolt februári rendezvénysorozat a megyei rajzversenyre érkezett alkotások kiállításával kezdődött. A több mint kétszáz képet végignézve egyben biztosak lehetünk: mindegyik pályázó máshogy képzelte el és így másként is rajzolta meg ezt a különleges és varázslatos meseszereplőt. Milyen is egy vérbeli boszi? Azt tudjuk, hogy általában gonosz, de van jó boszorkány is. Vajon öreg, púpos és bibircsók van az orrán? Szereti a gyerekeket? Minden boszorkány tud seprűn lovagolni és hűséges társa egy fekete macska? A kiállított rajzok közül kettőt mutatunk be most nektek. Az egerszegi Eötvös-iskola másodikosa, Tóth Boglárka rajzán egy igazi gonosz öreg banya szerepel. A legtöbben ilyennek képzeljük el a mesék állandó szereplőjét. Még a szemén is látszik, hogy rosszban sántikál. Fekete leplébe bugyolálva minden bizonnyal mérges főzetet készít, amiben egy kígyó is úszik, mögötte denevérek és pókhálók lakói figyelik gonosz tervét. Vajon kinek szánja a mérgezett almát? Csak nem Hófehérkének? Szerencsére tudjuk, ez a mese is boldog véggel zárul. A gelsei iskola hatodikosa, Beke Leila szerint a boszorkányok nem feltétlenül rosszak, sőt, léteznek kifejezett tetszetős küllemű boszik is. Az élénk színezésen látszik, hogy bizony ez egy vidám kép és egy vidám figura, ezerszínű ruháját mintha az őszi erdő színeiből szőtte volna tucatnyi kis pillangó. Most látom csak! Ez a mesefigura is kotyvaszt valamit az üstben, talán gyógyitalt kever éppen, netán varázsszert? De az is lehet, hogy csak az aznapi vacsoráját főzi. A keszthelyi gyermekkönyvtár is egész hónapban várja boszis témában készült alkotásaitokat, amiket akár a helyszínen is el tudtok készíteni. Ha pedig valakinek ihletre van szüksége, több tucatnyi mágikus történetet tartalmazó könyvből meríthet ötletet, vagy épp a teremben kiállított varázslatos erejű tárgyak repíthetik gondolatban egy mesés világba. A képzeletbeli utazásokat meg is örökíthetitek, A mi mesénk című óriás könyvben, ami hatalmas üres lapjaival várja, hogy boszorkányos történetekkel teljenek meg oldalai. Köztudott, hogy mind a fehér-, mind a fekete mágia tudói különleges képességeik mellett sok kelléket is használnak a bűvölésre. Ha meg szeretnétek tudni, hogy készül a csillámporos varázspálca, vagy a szélcsengő és más delejes tudományra alkalmas eszköz, érdemes ellátogatni a keszthelyi gyermekkönyvtárba, ahol nagy titkok tudói súgnak ötleteket.

MESE ÚTJA - BOSZORKÁNY HAVA  - További részletek, programok itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!