Hosszabbításos vereség

2024.04.16. 21:03

Nagy hátrányból tornázta vissza magát a ZTE KK, de a ráadás már a hazaiaké lett

Negyeddöntős párharca második mérkőzését játszotta Debrecenben a Zalakerámia-ZTE KK élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata. Az egerszegiek 1-0-s előnnyel érkeztek, a hosszabbításos keddi csata után pedig már döntetlen állásnál utazhattak haza.

Varga Andor

Feketében Drenovac védekezik Embóval szemben a párharc szombati, egerszegi meccsén

Fotó: Pezzetta Umberto

DEAC–Zalakerámia-ZTE KK 98-93 (26-19, 25-18, 19-24, 10-19, 18-13) - hosszabbítás után
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 1100 néző. Jv.: Földházi, Makrai, Söjtöry.
DEAC: Edwin 15, Neuwirth 3/3, Buljevic 9, Drenovac 29/9, Williamson 12. Csere: Tadic 10/6, Mócsán 20/9, Hőgye. Vezetőedző: Andjelko Mandic.
ZTE KK: Hicks 17, Szalay, Paige 25/6, Ikpe 6, Tóth 18/3. Csere: Csátaljay, Embo 13/3, Keller 2, Ostojic 10, Németh 2, Csuti. Vezetőedző: Matthias Zollner.

Az alapszakaszt is figyelembe véve a DEAC a szezonban negyedszer futott neki, hogy legyőzze a ZTE KK-t és jó kezdéssel (3. p.: 9-1) jelezte, hogy három kudarc után ez a célja. A vendégek 16-3 után mutatták az első életjeleket, s olyannyira lábra kaptak, hogy a nyitó negyed utolsó percére felzárkóztak 24-19-re. A második félidőre visszaesett a ponttermés (14. p.: 31-25), közben a két csapat közti különbség érdemben nem változott, a meccs pedig nem lehetett igazán gördülékeny: már három videózás szakította meg a játékot – a játékvezetők többet „tévéztek”, mint ahágy tripla (2, egyaránt hazai oldalon) esett addig a találkozón. Két zalai hiba, valamint Drenovac remek megmozdulásai után újra nyílni kezdett az olló (16. p.: 42-27), miközben a ZTE nyolc triplakísérletet durrantott már el találat nélkül. A DEAC élesebbnek és elszántabbnak tűnt, Drenovac pedig extra teljesítményt nyújtott: szünetig 17 pontja gyűlt össze. Ennél is beszédesebb azonban, hogy a hazaiak a 20. percben elérték azt az 51 pontot, amire alig egy hónapja, még az alapszakaszban, egy egész meccsen képesek voltak a Zete ellen.

A 24. percben Paige 12. próbálkozásra bedobta a ZTE első tripláját, majd Tóth lépett a nyomdokába, miközben a Drenovac-varázs megtörni látszott: a hazaiak légiósától pontatlan passzok és dobások sorjáztak. Debreceni időkérés következett (25. p.: 55-48), miközben a zalai kispadon alapvetően változhatott meg a hangulat, hiszen a csapat megmutatta, hogy van keresnivalója. Mócsán hármasokkal segítette csapatát, és a Zetének további rossz hír volt, hogy  Hicks az addig meglévő kettő mellé pillanatok alatt begyűjtött még két személyi hibát és mehetett a padra pihenni. Mindezek ellenére a zalai felzárkózás nem állt meg (29. p.: 64-58), és még ígéretesebb lehetett volna a helyzet, ha Paige nem hagy ki két büntetőt. Hazai részről Buljevic jutott el négy faultig, ő a lepattanózásnál hiányzott a debrecenieknek, akik a záró negyedet 70-61-es vezetéssel kezdték. Ám a DEAC percekig nem tudott kosarat dobni, a ZTE viszont egyre inkább elkapta a fonalat (33. p.: 70-67), jött is a hazai időkérés. Drenovac zsákolással tért vissza a meccsbe, Tóth pedig a ZTE egyik legjobbjaként küzdött korábbi csapata ellen. Paige kosaraival tulajdonképpen egyenlítettek a zalaiak (37. p.: 76-75), majd Embo hármasával ez meg is történt (78-78). Az utolsó percen belül két elképesztő hazai labdaeladás következett, a ZTE pedig Paige kosarával a legjobb pillanatban szerzett először vezetést. De nem nyert, hosszabbítás következett.

A ráadásra feltámadt a házigazda, 11 ponttal is vezetett és a végén itt már hiába kapaszkodott a ZTE, nem tudott ismét egyenlíteni.

A párharc ezzel 1-1-re áll, folytatás pénteken (18 óra) Zalaegerszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában