A közel tízezer néző előtt igazi futballhangulatot teremtettek

2024.04.14. 18:40

Drámai végjáték a ZTE Arénában, FTC-sikerrel

Igazi futballhangulatot hozott vasárnap a ZTE FC és az FTC mérkőzése a labdarúgó NB I: 28. fordulójában, hiszen megteltek a lelátók és remek, gyakorlatilag nyári időben rendezhették meg a találkozót.

Kerkai Attila

Bojan Sankovic, a ZTE FC középpályásának szeme a labdán, amit Habib Maigat készül továbbadni, mögöttük Mohammad Abu Fai

Fotó: Pezzetta Umberto

ZTE FC - Ferencváros 2-3 (0-2)

Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 9068 néző. Jv.: Erdős (Aradi, Rózsa D.).

ZTE FC: Dombó - Szendrei, Evangelou, Safronov, Medgyes - Croizet (Vogyicska, 59.), Bedi (Kiss B., 59.), Sankovic, Sajbán (Németh D., 66.), Mim (Meshack, - Mance. Vezetőedző: Márton Gábor.

FTC: Dibiusz - Mackrekis, Abena, Botka, Ramirez - Maigat, Abu Fani(Ben Romdan, 55.) - Traore (Lisztes, 55.), Katona (Sevikyan, 74.), Zachariassen (Pászka, 86.) - Kodro (Varga B., 74.). Megbízott vezetőedző: Leandro De Almeira.

Gólszerzők: Mance (73., 88.), illetve ), illetve Traore (15.), Kodro (25.), Ben Romdan (90+7.).

Sárga lap: Varga B. (90.)., Ben Romdan (90+7.)

A nagy érdeklődéssel várt találkozó előtt egy nappal már tudni lehetett, hogy egy hiányzó mindenképpen lesz a főszereplők közül. Dejan Stankovic, az FTC vezetőedzője Milánóban élő családjához utazott, hiszen a fia kórházba került és a szerb szakvezető szombaton egy videóüzenetben tudatta mindenkivel: ebben a helyzetben a családja mellett a helye.

A címvédő és listavezető ellen a ZTE FC egy jó mérkőzést szeretett volna játszani, s elmondható volt, hogy két, jó formában lévő csapat találkozott. Márton Gábor, a ZTE FC vezetőedzője látszólag egy kissé átalakította csapatát, hiszen ezúttal a négy védő előtt öt középpályás helyezkedett, elöl pedig Mance tartózkodott. A vendégeknél ezúttal nem kezdett a góllövőlistát vezető Varga Barnabás. A mérkőzés első tíz perce nagyjából eltelt a mezőnyjátékkal, talán felmérték egymást a csapatok. A 15. percben viszont már vezetett az FTC. Az egerszegiek mintha nem vették volna komolyan a kibontakozó vendégakciót, Ramirez középre tett labdáját pedig Traoré három kékmezes játékos között fejelte a kapuba négy méterről, 0-1. Rögtön ezután Mim került helyzetbe, de nem jól pattant előtte a labda, így felszabadította a védők. Megélénkült a meccs, ez kétségtelen, a 21. percben pedig Mim lövését kellett kiöklöznie Dibusznak. Nem volt könnyű dolga a zalaiaknak, hiszen az FTC minden rést megtalált a pályán és a 25. percben megint Ramirez megint balról adott középre, Kodro pedig a büntetőpont közeléből egy hanyag mozdulattal a kiinduló Dombó felett pörgetett a kapuba, 0-2. A Fradi játékosai akár kocinthattak is a két találatra, hiszen hőségre való tekintettel rögtön ivószünet következett. Egerszegi oldalon nem erre számítottak, hogy a félidő közepére ilyen hátrányba kerüljenek, de azzal mindenki tisztában volt, hogy az FTC milyen erőt képvisel ma a magyar mezőnyben. Az egerszegiek próbálkozgattak, de érdemben csak ritkán jutottak el az FTC kapujáig, hogy veszélyt okozzanak.

Tud-e újítani a ZTE? Ez lehetett a második félidő kérdése, mert ha nem, akkor könnyen megjósolható volt, hogy ez egy sima FTC-siker lesz. Annyit változtatott Márton Gábor, hogy Mim került középre Mance mellé-mögé és Sajbán a bal oldalról igyekezett segíteni a támadásokat. A ZTE FC azért próbálkozott javítani a helyzetén, de továbbra is igaz volt, mint korábban, hogy nem volt könnyű dolga. A bajnokság magasan legerősebb csapatával játszott, amely ráadásul már kényelmes előnyben futballozhatott, a cserék pedig már azt jelezték, hogy a szükségesnél senki esetében sem akarnak többet kockáztatni. Egy hazai találat elfért volna, már csak amiatt is, hogy a hangulaton dobjon, és lőn! A 73. percben Kiss Bence futott el a bal oldalon, visszapasszolt, középen Mance egy csel után 14 méterről jobbal lőtt a bal alsó sarokba, 1-2. Fordulatot vett a mérkőzés, hiszen a ZTE abszolút belelkesült és átvette az irányítást. A 82. percben Kiss kapott remek labdát, már csak Dibusszal állt szemben, de még egy csellel próbálkozott... Lőni kellett volna, így odalett a helyzet, ami ziccer volt. Mindenesetre az FTC ritmust vesztett, ez látszott a játékán és jött az egyenlítés. Kiss Bence a 88. percben ugratta ki Mancét, aki jobbról, Dibusz lába alatt helyezett a kapuba, 2-2. Hosszas VAR-vizsgálat következett, hogy az esetet megelőző szituációnál történt-e szabálytalanság, de végül érvényesnek ítélték a találatot.

Micsoda fordulat volt ez, hiszen a ZTE FC visszahozta a meccset és már a győztes találatért támadott, hiszen ár az FTC szorult védekezésre. A dráma ezután következett. A 96. percben kijött a szorításból az FTC, Lisztes labdájára pedig Varga érkezett, fejese még a felső lécről kipattant, de jött Ben Romdan, aki két lépésről a kapuba passzolt, 2-3. A ZTE nem szerzett pontot, pedig megérdemelte volna, hiszen hatalmasat küzdött ezért.

Márton Gábor: - Rossz kezdés, majd parádés játék . A csapat minden dicséretet megérdemel, de ezért még pontot sem kapunk... Már az első félidőben is voltak jó dolgok, de  szünet után, főleg a cserék új lendületet hoztak. Ha így tudunk futballozni egy FTC ellen, akkor remélem, még sokszor megmutatjuk ezt mások ellen is. A csapatot nem vitte el a hév a végén,  megvoltunk létszámban, ugyanakkor  nem szabadna ilyen gólt kapni.

Leandro de Almeida: - Izgalmas lett a vége, pedig korábban kontrolláltuk a találkozót,  jól használtuk ki a helyzeteinket is. A második félidővel volt a gond,  nem adtunk akkora energiát a játéknak, mint kellett volna. Az ellenfél ezt  az utolsó harminc percben két góllal büntette. Noha a cseréink nem igazán jöttek be, de a végén Romdan szerezte a győztes gólt, aki már nagyon várt egy ilyen találatra. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában