Mindkét csapat 100 pont felett, de simán nyert a Körmend Egerszegen

2024.01.27. 21:42

Remek hangulatot hozott az örökrangadó, de a hazai sikerélmény ezúttal sajnos elmaradt

A férfi kosárlabda élvonal alapszakaszának 18. fordulójában ZTE KK - Körmend örökrangadót is rendeztek, melyen két gyenge formában lévő csapat találkozott. Egy ilyen presztízscsatán bármi előfordulhat és ez a "bármi" most sima körmendi sikerben öltött testet.

Varga Andor

Fotó: Pezetta Umberto

Zalakerámia-ZTE KK - Egis-Körmend 101-110 (29-29, 22-24, 21-27, 29-30)

Zalakerámia sportcsarnok, 1930 néző. Jv.: Nagy V., Györfy, dr. Németh.

ZTE: Hicks 19/3, Szalay 6/6, Paige 20/15, Németh 9/3, Ostojic 17. Csere: Tóth 7, Keller 5/3, Csátaljay 5/3, Mishula 13/12. Megbízott edző: Baki Gergely, Bencze Tamás.

Körmend: Basic 14/6, Takács 19/6, Djogo 16/3, Morgan 19/12, Tolbert 21/6. Csere: Ferencz 21/15, Herczeg, Kiss, Schmera. Vezetőedző: Kocsis Tamás.

Egyik öltözőt sem veti szét a jókedv mostanában: a hazaiak két, a vendégek négy bajnoki vereséget szenvedtek el zsinórban, ráadásul mindketten kiestek hét közben a Magyar Kupából. Erre fel a zalai klubnál edzőváltás határoztak el a napokban (a kispadon átmenetileg a Baki-Bencze páros a főnök), szombat este pedig azt lehetett sejteni: ha ez beválik, vagyis nyer a ZTE, az Körmenden is hasonló lépésre sarkallja az illetékeseket.

Fotó: Pezetta Umberto

Paige, Németh, Szalay - az első három hazai kosár távolról született, majd Ostojic egy büntetővel toldotta meg ezeket (4. p.: 10-7). Felfokozott hangulatban és egészen jó színvonalon kezdődött az összecsapás, ami főleg hazai részről volt kicsit váratlan és nagyon örvendetes. A Körmend is jól dobott távolról, de a műfajban eleinte Paige (4/4) volt a király (7. p.: 22-18). A büntetővonalról ismét nem volt hatékony a ZTE (2/6), Tolbert viszont dudaszós hármassal jelentkezett (9. p.: 26-27). A második negyed elején a ZTE már a harmadik 2+1-es lehetőséget ajándékozta az ellenfélnek, ráadásul a kimaradt büntető után Ferencz leszedte a labdát és duplát szerzett. Még szerencse, hogy a túloldalon Szalay bedobta a második hármasát. 

Példás szurkolói összefogás

"Szurkoljunk együtt Jázmin gyógyulásáért!" - az örökrangadó kezdete előtt ezt a molinót feszítették ki a hazai és a vasi táborban is szombat este. A párharc hagyományos lelátói hangvételéhez képest szokatlan gesztus pedig nem véletlen: az összecsapás kapcsán ugyanis gyűjtés zajlott a csarnokban (a kihelyezett ládába bárki bedobhatta hozzájárulását), egy bocföldei családba nemrég megérkezett kislány, Jázmin gyógykezelésének támogatására. Az akcióhoz a ZTE KK és a Körmend drukkerei mellett a Falco és a Sopron hívei is csatlakoztak. És ha az ügyben valami módon számít a szurkolás minősége is - szombat este az idő jelentős részében ebből a szempontból sem lehetett panasz a drukkerekre

Aztán viszont üres hazai támadások és három körmendi tripla következett, a lejtmenetet a hazai pad időkéréssel igyekezett megállítani (15. p.: 36-43). A ZTE lemezén megakadt a tű, a következő időszakban azonban annyit sikerült elérni, hogy a vendégek sem nagyon szereztek pontot (36-44), de fontos kérdés volt, hogy erről a holtpontról ki mozdul előbb. A ZTE felzárkózott (19. p.: 46-48), majd nagy rohanás alakult ki a pályán, ami mindkét részről hibákat eredményezett, így pedig a különbség szünetig nem változott (51-53).

Fotó: Pezetta Umberto

A második félidő váratlanul Hicks büntetőjével kezdődött (valaki a Körmendből technikait kapott), de az irányító elrontotta a dobást. A folytatás azonban "csillagszórós" lett: remek hazai védekezések, labdaszerzések, ügyes kosarak követték egymást, majd vasi időkérés, megelőzendő a nagyobb bajt (23. p.: 61-58). Az első félidőben csak csörgedeztek a palánk alól a zalai pontok, ezen a téren örvendetes javulás következett be, de a Körmend tartotta magát (26. p.: 67-65). Tóth Ádámnak nagyon szomorú estéje volt, bármivel próbálkozott, rosszul sült el, közben jó hír volt, hogy a vendégeknél Tolbert eljutott négy személyi hibáig. Kihagyott ziccer, támadó fault és lépéshiba - így ért véget három hazai támadás, az ellenfél pedig élt a kínálkozó alkalommal (28. p.: 67-73). Ferencz buta támadó hibája és Csátaljay triplája után 3 pontra csökkent a különbség, de a távoli dobásokat nem sikerült levédeniük a hazaiaknak, így pedig a záró játékrészre a fordítás tornyosult feladatnak (72-80). A ZTE távoli kosarakkal igyekezett visszaegerészni magát, de az ellenfél sem maradt adós (34. p.: 83-90). Paige és Mishula ígéretes távoli próbálkozásokkal jelentkezett, de pár centi hiányzott a boldogsághoz, a Körmend pedig elég higgadt volt, hogy a túloldalon büntessen (36. p.: 86-96). Közben vége lett a lelátói barátságnak, a rendezők nehezen fékezték meg a valamiért elszabadult indulatokat a vendégszektornál - Ferencz újabb triplája viszont ismét a pályára irányította a figyelmet, ahol az egyre inkább belelendülő Basicnak is köszönhetően (13 gólpassz) immár eldőlni látszott a meccs (86-101). A ZTE-nek nem volt fegyvere, amivel kieszközölhette volna a fordulatot, de már a károk mérséklésére sem nagyon futotta az erőből. A körmendi tábor ünnepelt, a zetések pedig megint csalódottan mehettek haza.

Baki Gergely: "Megérdemelten nyert a Körmend, túlnyomó részt dominálták a meccset. Támadásban a megszokottnál jobb teljesítményt nyújtottunk, a védekezés azonban elmaradt attól, amit a pályára szoktunk vinni. Nehéz helyzetben vagyunk, össze kell tartanunk, remélem a jövő héttől rá tudunk állni a helyes útra."

Kocsis Tamás: "Gratulálok a csapatomnak, mert a mai felállásunk nem ígért sok jót. Nagyon sok pontot kaptunk, de ezúttal szerencsére még többet dobtunk. Úgy kellett ez a siker, mint egy falat kenyér, remélem olyan áttörést eredményez, ami végre elindít bennünket felfelé."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában