Két lovasunk már biztos induló a párizsi olimpián

2024.01.03. 20:12

Kaizinger Balázs: Rádiházától Versailles kastélyáig

A Nemzetközi Lovasszövetség, a FEI a decemberi eredményekkel lezárta a 136 tagszervezetét hét csoportra osztó olimpiai kvalifikációs rangsorokat. Magyarország Európa keleti államaival és belső-Ázsiával a C-csoportban volt. A lovastusázó Kaizinger Balázs is kvótához jutott, aki Zalaegerszegről indult, majd Rádiházán gyakorolt. A 44 éves sportoló nyolc éve Németországban él, útját a párizsi kvótáig V. Paizs Gábor, a magyar lovasszövetség bizottsági tagja foglalta össze.

Zaol.hu

Kaizinger Balázs Cloverrel az utolsó 4*-os kvalifikációs versenyén, az olaszországi Montelibretti cross pályáján

Fotó: Massimo Argienzano / Magyar Lovassport Szövetség

A szakági és a para díjlovas ranglisták alapján a lovastusa csapat atlantai, majd Andics Bernadett para díjlovas athéni indulása után ismét nyergelhetnek magyarok az olimpián. Egyéniben Kaizinger Balázs lovastusában és dr. Fonyódi Ildikó para díjlovaglásban már biztosan, de az első számú tartalék díjlovas csapatunk tagjai és a szintén első tartalék egyéni díjlovasunk, Pachl Benedek sem vehetik le még a frakkot.

Kaizinger Balázs zalaegerszegi születésű. Várhatóan a 45 évével ő lesz a magyar delegáció legidősebb tagja.

Gyerekként több sportágat kipróbált. Elmondása szerint a kondicionáló edzésekhez tartozó futás miatt váltogatta a sportágakat, amit nem szeretett. Így járt a tőrvívással is, amiben a legtöbb képességet mutatta. Ezért az egyik nyáron édesanyja egy csácsi lovastáborba vitte, gondolván, ott nem kell futni. Csakhogy amig a gyerekek jellemzően a ló hátára kérezkednek – Balázs elsőként öt méternél nem akart közelebb menni hozzájuk. A lovastáborosok többsége már akkor is lány volt, így az ő jelenlétükkel győzte le az olimpikon a félelmét. A nyeregben viszont gyorsan kijött belőle az „X-faktor” és pár hónapra rá már Rádiházán, a lovastusa akkori központjában gyakorolhatott. Részese volt akadálybíróként az ottani versenyeknek és a kaposvári mezőgazdasági szakiskolába kerülve Schaller Gábor, atlantai lovastusázó olimpikon bátorítására a kétezres években gidránokat vitt többcsillagos nemzetközi versenyekre.

– A marócpusztai ménesben az akkor körülményekhez képest jó volt a mecenatúra, egy gidránnal világkupa döntőre is minősültem. Mindezek ellenére az akkori tudásom és a háttér még kevés volt ahhoz, hogy kijussak az athéni olimpiára – mondta a kezdeti időkről Balázs a munkahelyén a mentora, Elmar Lesch istállójában, az Alsó-Szászországban fekvő Bavendorfban, ahol a sajátjaival együtt 12 lovat gondoz.

– Hogyan talált a magyarul Lóherének fordítható Clover nevű oldenburgi lovára?

– Rá kellett ébrednem, hogyha ki akarok jutni egy olimpiára, akkor nyugatra kell költöznöm. Kilenc éve az első munkaadóm egy díjugrató volt, Klaus Borkmayer az első az alsó-szászországi Lingenben. Az akkor négy éves Clover egy ló volt a százból, nem látott benne fantáziát. Rám bízta, lovagoljam, ha van rá kedvem. Volt. Már az első terepen olyan tulajdonságokat mutatott, mintha évek óta lovastusa lónak képezték volna. Nem azt kereste, hogyan kerülhetne ki egy pocsolyát, farönköt, hanem bátran szökdécselt a természetes akadályok felett. Fokozatosan emeltem neki a tétet: német szövetségi bajnokság, fiatal lovastusa lovak világbajnoksága a 2022-es olaszországi vb-n. Azt kellett látnom, hogy Clovert doppingolja a tömeg, a zaj, amitől általában menekülnek a lovak. 2019-re már sok kérője volt. Féltem, eladják alólam. A szövetségi elnök, Lázár Vilmos felismerte, hogy ez egy négylevelű Lóhere! Elsősorban Szebényi Dániel, az ismert lovasszakember javaslatára az ő elnöki döntése volt a megvétele. Ezt követően lettem a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Programjának tagja. Enélkül esélyem sem lett volna vb-re majd most az olimpiára kijutni.

– Az olimpián, amit majd Versailles kastélyának kertjében rendeznek, az 5800 méteres terep-szakaszon 34 km/órás átlagsebességgel kell megugrania a legalább 40 rögzített akadályt. Az olimpiai programból vásárolt másik lovával, Herr Coles Classicoval is kvalifikálta magát. Az eredményei szerint Classico szertelen díjló, de gyors és energikus a terepen.

– Classico a vésztartalék. Clover az egész eddigi pályafutása alatt a terepen egyszer vétett akadályhibát. Ez is azt mondatja velem: lehet három feleséged, de csak egy nagy szerelmed. Nekem ő az, aki miatt 2023-ban csak karácsonykor láthattam Zalaegerszegen anyámat. Versailles kastélyparkjában kell majd először kifutnia magát. Viszi majd előre a szíve, ahogy eddig is vitte. A szakági szabályok szerint az olimpia évében még egy egyéni kvalifikációt kell vele teljesítenem és utána megcélozhatom vele a mezőny első harmadát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában