Fehérvárra figyelt az atlétika világa

2023.07.24. 11:02

Remek versenyeket hozott a 13. Gyulai Memorial

43 ország több mint 200 atlétáját látta vendégül a koronázóváros; az utcákon lépten-nyomon sportolókba lehetett botlani a versenyt követően, de kora délután az atléták szállása környékén is felbukkantak már autogramvadászok. Végül 14 országból érkeztek győztesek: hárman Jamaicából, ketten az Egyesült Államokból nyertek, a többi ország 1-1 győztes sportolót tudott felmutatni.

Bálizs Zsuzsanna

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A szervezőbizottság nem titkolt célja volt, hogy a világsztárok hazánkba csábítása mellett lehetőséget biztosítson minél több magyar versenyzőnek arra, hogy kiváló eredményekkel tovább bővítsék a budapesti világbajnokság hazai indulóinak számát. A legjobb teljesítményt e téren az u23-as Eb-ről nemrégiben bronzéremmel hazatérő 400 méteres síkfutónk, Molnár Attila érte el, aki 44,98-as idejével nem csupán az előkelő negyedik helyen végzett az erős mezőnyben, de olimpiai szintidőt is futott, ezzel pedig megváltotta jegyét a párizsi olimpiára. A győzelmet a világ idei legjobbjával, 43,74-el az olimpiai és világbajnok bahamai Steven Gardiner szerezte meg, aki ezzel a teljesítménnyel a Gyulai Memorial legeredményesebb sportolójának is bizonyult és joggal érdemelte ki a verseny legjobbjának járó Dr. Spiriev Bozsidár-trófeát. A rendkívül népszerű, rengeteget mosolygó sportoló győzelme után elmondta, hogy magát is meglepte ezzel az eredménnyel; úgy érzi, tavalyi sérülése után újra a régi lehet. Hozzátette, imádja a magyar szurkolókat, akik ezúttal is körberajongták a versenyt ötödik alkalommal megnyerő csupaszív sportembert. A bahamai bajnok a budapesti vb-n is esélyesként indul az egykörös versenyszámban.

A verseny legjobbja, a 400 méter győztese, Steven Gardiner
Fotó: Bálizs Zsuzsa

A női versenyben a legjobb magyar produkciót Takács Boglárka nyújtotta, aki szintén éremmel tért haza nemrégiben az u23-as Eb-ről. Az Espooban ezüstérmet szerző Bogi 11,18-as remek futással rukkolt elő; ráadásul egy órán belül kétszer is lefutotta a számot, hiszen a 100 méteres országos futamot megnyerte, majd időeredményén javítva kiválóan állt helyt a nemzetközi mezőnyben is. A mindössze 21 éves tehetség idén szenzációs formában van, a magyar atlétika jövőjének egyik nagy ígérete lehet.

Takács Boglárka ígéretesen versenyzett Fehérváron
Fotó: Bálizs Zsuzsa

Remek versenyt hozott a férfi súlylökés, ahol többszörös világ- és olimpiai bajnokok küzdöttek meg egymással. Ryan Crouser, Tom Walsh, valamint a magyar felmenőkkel rendelkező, a Vas megyei Szentpéterfáról származó Joe Kovács rendkívül színvonalas versenyt produkáltak, melyet végül a kétszeres olimpiai bajnok Crouser nyert. A magyar hölgyeknek is jutott dobogós helyezés: női távolugrásban szoros küzdelemben Bánhidi-Farkas Petra lett harmadik 666 centiméterrel.

A közelgő vb-n legtöbbet Kozák Lucától és Halász Bencétől várhatunk. Luca nem teljesen egészségesen rajthoz állva sem teljesített rosszul, 12,87-es idejénél viszont Budapesten szinte biztosan jobb eredményre lehet képes. Szombathelyi kalapácsvetőnk, a vb 5. helyezett Halász Bence elmondta, hogy nagyon szenvedett a hőségtől – az ő versenyük délután kettőkor kezdődött –, s ez a teljes mezőnyre rányomta a bélyegét. Az ob-hez képest tudott javítani az eredményén, ami mindenképp bíztató; mint ahogy az is, hogy csupán hét centiméterrel maradt el a szám olimpiai bajnokától, a lengyel Nowickitől.

Halász Bencétől a vb-n is sokat várhatunk
Fotó: Bálizs Zsuzsa

Jó volt látni, hogy a versenyt követően rengeteg kisgyermek – nagy részük atletizál és indult a verseny gyerekfutamán is – kért autogramot vagy szelfit a magyar versenyzőktől és a külföldi sztároktól; ez pedig jó jel lehet a sportág jövője, valamint a pontosan egy hónap múlva kezdődő világbajnokság szempontjából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában