Tizennégy sakkpalota

2022.09.05. 20:49

Polgár Judit módszerével tanítják a játékot a zalai iskolákban (videó)

A Tuxera Aquaprofit NSK ünnepélyes keretek közt adta át 14 helyi és környékbeli általános iskola képviselőinek a Polgár Judit-módszer alapján kidolgozott Sakkpalota program eszközeit hétfőn a Halis-könyvtárban.

Benedek Bálint

Tizennégy általános iskola képviselői vették át jelképesen a tananyagot

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A szükséges tudást ugyanitt, harmincórás akkreditált alapképzést során már korábban elsajátíthatta az iskolák 32 tanára. Nádasi Tamás, a kanizsai klub elnöke köszöntőjében elmondta: az intézményeknek lehetőségük van önálló tan­tárgyként, heti 1-2 órában a Sakkpalota oktatására. Ezenfelül a program kiválóan integrálható az alsó tagozat valamennyi tanórájába. 

Polgár Judit angliai elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, viszont az alkalomra küldött levelét felolvasták. Ebben arról írt, hogy a Sakkpalota program történetében az esemény mérföldkőnek számít, hiszen egy egész város – gyermekek, szülők pedagógusok és klubvezetők – mondtak igent rá. Szerinte ami Nagykanizsán történik, az gondoskodás. A város a hazai sakkélet legerősebb vára, a bajnokcsapat otthona. Ez a klub jelenti itthon a szakmai csúcsot, de innen is látják az alapokat, fontos, hogy azok minél erősebbek legyenek. Pontosan értik, hogy a Polgár Judit-módszer túlmutat a sakkon, hosszú távon pedig a klub és a magyar sakk is profitálhat belőle. 

Ezt követően Balogh László polgármester hangsúlyozta: sakkfőváros Kanizsa, hiszen 1990 óta az élvonalban szereplő csapat 14-szer nyert csapatbajnoki címet. Öröm, hogy egy ilyen nemzetközileg elismert módszer szerint tanulhat és fejlődhet a jövő generációja. 

Gábris Jácint, az OKISB elnöke üdvözölte a programot, s kiemelte: óriási lehetőséget lát a sakkoktatás kiterjesztésében, ezért az óvodákban és a középiskolákban is szívesen látna hasonló tematikát. 

– A klub felajánlásának hála interaktív eszközöket kapnak a pedagógusaink, hogy a módszert még hatásosabban szemléltessék – fogalmazott Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója. – A program lényege, hogy szinte minden tantárgyhoz nagyon jól passzol, felfrissíti az eddig tudásanyagot és jól beépíthető lesz. 

Cseresnyés Péter ország­gyűlési képviselő szerint kifejezetten fontos, hogy nemcsak a felnőtt sakk terén remekel a kanizsai klub, hanem a fiatalokkal is kiváló eredményeket ér el. És most itt egy program, amiben a világ élvonalába tartozó Polgár Judit módszere alapján tanulhatnak a diákok, ez a nagyszerű lehetőség újabb lendületet adhat a sakkoktatásnak a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában