Frissen Zalából

2021.08.24. 20:00

A nagykanizsai Zborai Gyula szerdán kezd a paralimpián

Bő két héttel az olimpia zárása után ismét fellobbant a láng Tokióban, ezzel megkezdődött a XVI. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, amely jövő vasárnapig tart.

MTI

Bevonul a magyar küldöttség a megnyitóünnepségre a tokiói paralimpia keddi, nyitónapján

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A viadalon a menekültek csapatával együtt 163 küldöttség 4403 versenyzője küzd 22 sportágban. A magyar színeket 37 versenyző képviseli. A közönség számára zárt kapus, helyi idő szerint kedd esti megnyitón a magyar küldöttség a 112. volt az Olimpiai Stadionba bevonulók sorában, a zászlót a hatodik paralimpiáján szereplő kerekesszékes vívó, Dani Gyöngyi vitte.

A paralimpiát Naruhito császár nyitotta meg, a program végén – az eskütételeket követően – pedig a paralimpiai fáklya is megérkezett az arénába. A lángot három paralimpikon, Kamidzsi Jui, Ucsida Sunszuke és Moriszaki Karin gyújtotta meg, azután tűzijátékkal ért véget a megnyitó.

Bevonul a magyar küldöttség a megnyitóünnepségre a tokiói paralimpia keddi, nyitónapján
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szerdán pedig már a versenyeké lesz a főszerep. A Kanizsa Sörgyár SE asztaliteniszezője, a negyedik paralimpiáján induló Zborai Gyula is asztalokhoz lép. Ha a körülmények kedvezően alakulnak, hatvan­éves kora után is megpróbálna még egy paralimpiát – mondta el a versenyek előtt.

– Tapasztalt versenyzőnek számítok, szerintem én vagyok a legidősebb a társaságban. Lazán fogok játszani, mert megtettem mindent a felkészülés idején, és ez az olimpia nekem már egy örömolimpia, mert szabadkártyával jutottam ki – mondta, és hozzátette: huszonegyen vannak a kategóriájában, ő a 18. a ranglista alapján, így ha az öt-nyolc hely valamelyikén végezne, azzal már elégedett lenne.

– Csapatban más a helyzet, ott kevesebben vagyunk, csapattársammal, Csonka Andrissal azt a célt tűztük ki – nem tudom, mennyire tudjuk megvalósítani, de igyekszünk –, hogy érmet szeretnénk nyerni. Ha bejutunk a négybe, ott már akármi lehet. A célunk az, hogy valahogy elkeveredjünk a négyig – mondta.

Zborai Gyula emlékeztetett rá, hogy autóbalesetes sérült, először az athéni paralimpiára jutott ki, és azóta csak a londoniról maradt le.

– Ez a negyedik, lehet, hogy az utolsó, de ha esetleg itt jól szerepelek, lehet, hogy még Párizst megpróbálnám. Nemcsak rajtam, hanem az állapotomon is múlik, hogy bírom-e tovább csinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában