múltidéző

2021.02.10. 12:00

Húsz éve nincs már az Építők-pálya

Vérfagyasztó belegondolni, hogy a ma 20 éves zalaegerszegiek már nem is tudják, hogy létezett a városban egy Építők-pálya nevű sportkomplexum. Nekik „Tesco áruház és a hozzá tartozó parkoló” az a hely, ami az én fiatalságomat például a városi kispályás futball bajnokság otthonaként határozta meg.

Varga Andor

Építők pályája a Sport utcában

Húsz évvel ezelőtt, 2001-ben döntött a város vezetése, hogy a területet a szupermarket rendelkezésére bocsátja, a sportolókat pedig a Vágóhíd utcába telepíti át. Emlékszem, és a korabeli Zalai Hírlap cikkei is bizonyítják, hogy az érintettek felzúdultak, majd belátva, hogy a haladás e formájának gátat vetni úgysem tudnak, lecsillapodva több száz résztvevővel 24 órás búcsúfutást szerveztek, ahol egy-egy könnycsepp is legördült a korábbi nagy izzadások helyszínéért. Hamarosan elkezdődött a bontás is, a gyászolók között pedig talán olyan is akadt, aki a maradványokból megmentett egy-egy darab elnyűtt rekortánt. Nekem egy kis dobozban pár deka salakon van otthon, az utolsó bajnoki meccsünk után annak a kapunak a gólvonaláról csippentettem, amit akkor védtem itt.

Érdekes újraolvasni a korabeli cikkeket. Az egyszerű tömegsportolók érzelmi alapú megnyilvánulásai mellett sportszakmai érvek is elhangoztak anno, sokan mondták: fizikai képtelenség, hogy a leendő Városi Sportcentrumban az atléták, a tekések, a labdarúgók és a civil egészségmegőrzők is rendben elférjenek. Aztán nézzük meg ma! Problémák persze vannak, a tekecsarnok lelátója például sokszor volt már nagyon szűk, de kétlem, hogy az érintettek közül bárki visszavágyna a néhai Sport utcába.

Bár nekem speciel nagyon hiányoznak azok a naplementék, amiket az aktuális bajnoki után a csapattal a Sanyi kocsmája mögött töltöttünk, sörrel a kezünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában