a koronavírus miatt fiatalabb alakulattal vágnak neki

2020.07.29. 13:00

Az első helyre pályázik a címvédő és a rekorder is az 52. Kékszalag tókerülő regattán

A koronavírus-járvány miatt nem a megszokott időpontban rendezik Európa legrégibb és leghosszabb tókerülő viadalát, ahonnan a cím- védő Petrányi Zoltán és a Racing Django, valamint a rekorder Litkey Farkas és a PreVital sem hiányozhat.

B. Virág Rita / Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló Archív

Litkey Farkas már tizenháromszor nyerte meg a Kékszalagot, ám most sem érné be kevesebbel, újra komoly célokat fogalmazott meg – írja a veol.hu.

– Természetesen nyerni szeretnénk, mint mindig – nyilatkozta a Naplónak az 54 éves, rutinos vitorlázó. – Az idei esztendőben a Covid-járvány miatt más, fiatalabb alakulattal vágunk neki a regattának. A januárban kihirdetett csapaton kénytelen voltam változtatni, ugyanis a pandémia után a kikötőkben tevékenykedő tapasztalt tagjaink kifogytak a szabadságból, s a munkájuk miatt nem tudtak velünk gyakorolni. A helyüket fiatal, ambiciózus vitorlázók vették át, Zentai Benedek, De-Jonghe Arthur, valamint csatlakozott hozzánk a magyar vitorlázás egyik legnagyobb tehetsége, Juhász Huba is. A 16 éves fia­talember nem biztos, hogy velünk tud tartani a Kékszalagon, de lelkesen gyakorol, és mindent megtesz azért, hogy bekerüljön a csapatunkba.

Litkey Farkas kiemelte, az elmúlt időszakban elmaradtak ugyan a nemzetközi megmérettetések, de igyekeztek minél többet gyakorolni a Balatonon. A hajóra is rengeteget költöttek, hogy egy gyengébb szeles futamon is harcba tudjanak szállni az elsőségért.

– Hosszabb árbócot kapott a katamaránunk, amelyre nagyobb vitorlát erősítettünk. Abban bízom, hogy a fejlesztéseink jól működnek, és a gyenge szél sem tréfálhat meg bennünket – hangsúlyozta.

Petrányi Zoltán, a címvédő Racing Django kormányosa a Naplónak úgy fogalmazott, újra az első helyet célozzák meg, azonban minden idők egyik legerősebb mezőnyében nincsenek leosztott pozíciók.

Fotó: Penovác Károly/Napló Archív

Az előrejelzések szerint gyenge szelünk lesz csütörtökön, ahogy tavaly is. Ilyen körülmények között szerintem elsősorban a széltaktika számít majd. Az idegek harcára számítok, ki bírja tovább koncentrációval, odafigyeléssel, ki képes megragadni a legminimálisabb lehetőséget is – magyarázta.

Petrányi Zoltán kifejtette, öt-tíz hajó is komoly esélyekkel pályázik a végső győzelemre. Akad négy-öt olyan nagyobb katamarán, amely sebességben kiemelkedik, de inkább csak erős szélben, viszont a többi öt-hat egység nagyjából azonos képességű rohanógépen vitorlázik. Épp ezért fog dönteni a megfelelő taktika és a kellő összpon­tosítás.

A Racing Django csapatából ezúttal hiányozni fog Pénzes Botond, aki külföldön dolgozik, és emiatt nem tudott kellő időt a gárdával a vízen tölteni. A helyét egy francia taktikus, Le Clainche Pierre veszi át. A francia vitorlázó öt éven át a Genfi-tavon megrendezett regattán pallérozódott.

Mint megtudtuk, a hajóra kedden már a versenyvitorlák is felkerültek, s addig már nem edz a csapat. Pihen, felkészül, koncentrál. Hiszen az arany a cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában