Devecserit nem dorgálták meg

2019.08.26. 20:00

A ZTE FC mellett a szurkolók is kitettek magukért, s várják a szombatot

Immár nem pont nélküli az NB I-ben a ZTE FC labdarúgócsapata, és ahogy elhangzott a szombati, Kaposvár elleni mérkőzés után, ez is volt az elsődleges céljuk a zalaiaknak. Az, hogy végül 4-0-ra nyert az egerszegi együttes, már csak hab a tortán, na meg akadt néhány emlékezetes mozzanata is a találkozónak.

Kerkai Attila

Radó András lő, a játékvezetők figyelik a ZTE játékosát, aki belőtte a büntetőt Fotó: Szekeres

A 2019/2020-as NB I-es bajnokság két újonca csapott öszsze, de persze tudjuk, a hazai élvonalban két olyan klubról van szó, amely számára az NB I-es szereplés korántsem újdonság. A ZTE FC múltja az NB I-ben azért jóval mélyebb, mint a Kaposváré, hiszen a somogyiaknak jóval hosszabb időszakai voltak a múltban, amikor nem szerepeltek az NB I-ben. A közelmúlt történelmét nézve a ZTE FC 2012-ben, a Rákóczi FC 2014-ben búcsúzott az élvonaltól, a közös dátum pedig számukra 2019, amikor visszajutottak a legjobbak közé.

Éppen ezért a szombati találkozót volt, aki az újoncok rangadójaként harangozta be, ami hazai szempontból végül is balszerencsésre sikerült. Ugyanis jogosan emlegethettek Kaposváron balszerencsés vereséget, hiszen történt egy korai (jogos) kiállítás, aztán egy ellenük megítélt (jogos) büntető, még a szünet előtt két kényszerű csere, majd a szünet után egy les miatt (jogtalanul) elvett találat. Nincs csapat, amely egy ilyen „sorozatot” ne érezne meg, de nem véletlenül ecseteljük ennyire részletesen a somogyiak gondjait…

Radó András lő, a játékvezetők figyelik a ZTE játékosát, aki belőtte a büntetőt Fotó: Szekeres

A ZTE FC ugyanis most tényleg nem adott esélyt az ellenfélnek, s minden lehetőségét kihasználta, ami nagy előrelépés az előző két mérkőzéséhez képest. Arra, hogy mi történt volna, ha nincs a hazaiak kétségtelenül szerencsétlen sorozata, nehéz válaszolni, ám úgy tűnt, a ZTE FC pillanatnyilag erősebb kerettel rendelkezik, amely jobban is játszott. Ahogy Dobos Barna vezetőedző sem felejtette el persze megemlíteni, hogy a második félidő elején azért akadtak gondjaik.

– Van még hiányosságunk abban a tekintetben, hogy folyamatosan kontrollálni tudjuk a mérkőzést, és a ritmusváltást is gyakorolni kell – ismerte el a szakvezető arra a kérdésre, hogy kétgólos vezetés után miért vett látszólag vissza csapata a szünet után. Ám nem erről volt szó, s ugyebár a pályán mindig van egy ellenfél is, amely valóban nagyot harcolt, s ez is egy tényező.

A ZTE FC viszont a találkozó nagy részében fölényben és jobban futballozott ellenfelénél, a legfontosabb pedig az, hogy eredményesen. Radó András nyerő embernek bizonyult, hiszen az ellene elkövetett szabálytalanságért jutott a kiállítás sorsára Nagy Krisztián, Radó harcolta ki a büntetőt, s ő volt az, aki a 11-est belőtte, vezetéshez juttatva csapatát. Barczi növelte az előnyt, a hajrában pedig két újabb zalai gól született, s megkérdeztük Dobos Barnát arról is: Devecseri Szilárd bombája vagy Eduvie Ikoba bemutatkozó gólja tetszett- e neki jobban.

– A múltkor Devecserit megdorgáltam, hogy többször ellövi a labdákat messziről, amikor még a játék nem indokolja ezt. Nyilvánvalóan most teszem ezt, mert ha belövi, akkor nincs baj… – válaszolta a ZTE FC szakvezetője némileg viccesen. – Nekem a negyedik gól talán mégis kedvesebb, leginkább a támadásvezetés miatt. Ahogy Bolla megszerzi a labdát, majd Hudák elfutása és remek középre adása, végül Ikoba befejezése is remekül kivitelezett akció volt.

A bombagólt szerző Devecseri Szilárd próbálta hárítani a hízelgő jelzőket (az év találata, Puskás-díjra esélyes gól satöbbi), de elismerte, jól eltalálta a labdát.

– Egyébként tényleg volt, hogy korábban ellőttem labdákat, kicsit talán elhamarkodottan, de most nem erről volt szó. Amikor elindultam, igazából nem tudtam passzolni senkinek, gondoltam, hogy lövök, hála istennek bejött. A második félidőre kicsit rosszul jöttünk ki, s van, aki azt tartja, hogy a 2-0-s vezetés a legroszszabb. Ezzel magam is egyetértek. Talán most is ez történt, de a végén simán hoztuk a mérkőzést és a három pontot, ami a legfontosabb volt – nyilatkozta Devecseri Szilárd.

A ZTE FC együttese szombaton (19.30) az új szezon első hazai mérkőzésére készül, amikor a Puskás FC lesz a vendég. A ZTE FC-t Kaposvárra is nagy számban elkísérő szurkolók számára nem volt kérdés, hogy szombaton is ott lesznek a ZTE-stadionban. Néhányukkal beszélve azt is elmondták: nagyon remélik, hogy az egerszegi drukkerek is „megmozdulnak” erre a találkozóra, s az ötezres nézőszámot el szeretnék érni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában