lovassport

2019.07.08. 19:04

Muravidéki Vágta: A harmadik siker viszi a döntőbe

Harmadik alkalommal nyerte meg a Muravidéki Vágtát a Petesháza képviseletében induló Horváth József, rajta kívül még két lovas, a Zsitkóc színeiben versenyző Szomi Erik és a dobronaki Göntér Alexander jutott a Nemzeti Vágta budapesti döntőjébe.

Gyuricza Ferenc

A későbbi győztes Horváth József (képünkön piros felsőben) az előfutamban izgalmas versenyt vívott Bíró Józseffel Fotó: Gyuricza

Negyedik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágta szlovéniai előfutamát, s a Muravidéki Vágtán minden eddiginél népesebb mezőny állt starthoz. Az úgynevezett nemzetiségi futamban – amelynek továbbjutói a Nemzeti Vágta őszi döntőjében a magyar futamon indulhatnak – végül tíz lovas, a szlovén futamon pedig nyolc versenyző vett részt. Ennek megfelelően a nemzetiségi versenyben három, míg a szlovénben két előfutamot rendeztek. Utóbbi már rögtön a verseny kezdetén komoly izgalmakat hozott, hiszen a startnál az egyik ló levetette lovasát, akit a mentők azonnal kórházba is szállítottak. A szlovén verseny győztese végül az Inferno nevű lovával induló, s a Nemzeti Vágta budapesti döntőjét már korábban is megjárt petesházi Matej Grebenjak lett, így a nemzetközi futamban újra ő fogja majd képviselni a szomszédos országot.

A nemzetiségi versenynek már az elődöntőire is rengetegen voltak kíváncsiak, különösen a harmadik futamra. Itt két korábbi győztes, a trófeát az idei versenyt megelőzően két alkalommal is elhódító petesházi Horváth József és a hosszúfalusi Bíró József, illetve a lendvai Kepe Tamás küzdött meg egymással. A rajt Bíró Józsefnek sikerült jobban, a versenyzésben tapasztalatlan lovával induló Horváth József beragadt, így a hosszúfalusi versenyző mintegy három lóhossznyi előnyre tett szert, amit Horváth József a két és fél körös mintegy 1200 méter hosszú pályán fokozatosan dolgozott le, majd az utolsó néhány száz méteren már magabiztosan vezetve a mezőnyt jutott tovább. A döntőben való szereplés egyben kvalifikációt is jelentett a Nemzeti Vágtán való részvételre.

A későbbi győztes Horváth József (képünkön piros felsőben) az előfutamban izgalmas versenyt vívott
Bíró Józseffel Fotó: Gyuricza

A döntő a nagyobb tempója ellenére kevesebb izgalmat hozott, a Korax Roven Zsonglőr nevű lovával induló Horváth József rögtön az élre tört, s pozícióját végig tartva, előnyét körről körre egyre növelve magabiztosan nyerte a versenyt. A második helyen a Borostyán nevű magyar sportlóval nevező zsitkóci Szomi Erik végzett, míg a harmadik a Cross and Dreams nyergében induló a dobronaki Göntér Alexander lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában