Az angol képzés követendő lehet

2019.01.31. 17:48

Zalában edzőtáborozott a III. Kerületi TVE – Beszélgetés Buzsáky Ákos szakvezetővel

A III. Kerületi TVE ugyan nem tartozik a magyar futball legeredményesebb klubjai közé, ám fővárosi viszonylatban igenis van neve – mindezt Buzsáky Ákos, a jelenleg NB III-as együttes vezetőedzője is megerősítette, amikor Kehidakustányban találkoztunk vele, ahol csapata egyhetes edzőtáborozáson vett részt. A korábbi 20-szoros válogatott labdarúgóval arról is beszélgettünk, miért Angliában vesz részt a kurzusokon és szerzi meg edzői képesítéseit.

Kerkai Attila

Buzsáky Ákos szerint „mindent jól ki kell gondolni”, és akkor a munka is a lehető leghatékonyabbá tehető

Fotó: Szekeres Péter

Ma már nem „nagy szám” edzőtáborba vonulniuk a honi labdarúgócsapatoknak, azonban külföld helyett az NB III Nyugati csoportjában a 4. helyen álló III. Kerületi TVE Zalában találta meg a számára ideális helyszínt: Kehidakustányban verték fel főhadiszállásukat.

A III. Kerület vezetőedzője a nyár óta Buzsáky Ákos, aki azon kevés magyar labdarúgók egyike, akik többet játszottak külföldön, mint idehaza. Az édesapja által 1986-ban alapított és méltán ismert Grund FC után az MTK-nál ismerkedett a labdarúgás alapjaival, ahol már fiatalon bemutatkozott a felnőttek között. Sőt, hogy a zalai „kötődést” is megemlítsük: első NB I-es találatát 17 évesen egy, az MTK által 3-1-re a ZTE FC ellen megnyert mérkőzésen szerezte. Az MTK után az FC Portóhoz került, amely éppen akkor volt a csúcson, BL-t is nyert, így Buzsákyt kölcsönadták. A portugáliai időszak után éveket játszott Angliában (Plymouth, Quenn Park Rangers, Barnsley), míg végül hazatérve az FTC-nél fejezte be pályafutását 2015-ben.

Buzsáky Ákos amellett, hogy a családi vállalkozásban, a Grund FC-ben edzősködött, a nyáron elvállalta a III. Kerület irányítását, és közben Angliába jár fejleszteni tudását.

Buzsáky Ákos szerint „mindent jól ki kell gondolni”, és akkor a munka is a lehető leghatékonyabbá tehető Fotó: Szekeres Péter

– Ez egy nagy lehetőség, hogy a szigetországi tanfolyamokon vehetek részt, s úgy gondoltam, inkább oda járok ki Kemény Kristóf barátommal, akivel együtt végezzük az edzői tanfolyamokat és irányítjuk a III. Kerületet – mondta el Buzsáky Ákos érdeklődésünkre, hogy miért nem itthon szakít időt az edzőképzésre. – Tavaly nyáron sikeresen túljutottunk a Professional Football Association (PFA) Level 3 szintű edzőképzésén (öt fokozat van, és az 5-ös a legmagasabb szint). Az angliai edzőképzésről tudni kell, hogy bő öt éve alapjaiban megváltozott. Már nem a régi, old school szellemiség a jellemző rá. Összehasonlítani mégsem szeretném a magyar edzőképzéssel, lévén idehaza nem vettem részt benne. Azt tudom, hogy az újonnan végzett angol edzők irányításával a szigetországi utánpótláscsapatok nyerik a korosztályos trófeákat, de legalábbis ott vannak a dobogón. Jó példa erre Gareth Southgate, aki a nyáron a vb-n negyedik lett az angol válogatottal. Abban a csapatban is már számos olyan labdarúgó, ráadásul még mindig fiatal játékos játszott, akiket már az új szellemiségű pedagógia szerint képezték, készítették fel.

Buzsáky Ákos azt is elmondta, a Level 3-as szint után az edzők „válaszút” elé kerülnek, hiszen innentől a képzés kettéválik. Az edzőknek dönteniük kell: a profi vagy az utánpótlásvonalat folytatják. Buzsákyék a profi vonal mellett döntöttek, ám hogy mikor léphetnek szintet, ez nem csak rajtuk múlik.

– A képzést irányítók a jelentkezőket megnézik munka közben, hogy miként végzik a dolgukat, s ez alapján tesznek javaslatot a folytatásra – mondta Buzsáky Ákos. – A mi esetünkben ez kissé nehezebb lesz majd, hiszen Magyarországon dolgozunk, s ide el kell majd utazniuk. A lényeg, hogy a munka alapján ők döntik el, hogy egy edző megérett-e az újabb szintre, vagy még nem. Informálisan már jelentkeztünk, a nyáron indul a következő tanfolyam, amelyen jó lenne részt vennünk.

A közeli Hévíz műfüves pályája is ideális helyszínt jelentett a csapat edzőtáborozásának Fotó: Ihász Csaba

S hogy mit hasznosítottak már a kinti tapasztalatokból? Erre a zalai helyszín is jó példa lehet.

– Kehidakustány kis hely, de ha minden jól ki van gondolva és össze van rakva, akkor bárhol lehet nagyon hatékonyan dolgozni – mondta Buzsáky Ákos. – Ebben persze sok mindennek össze kell jönnie, s itteni vendéglátónk, Bóbics László például ebben abszolút partner volt, kvázi a helyi technikai vezetőnknek is tekinthettük. Egy NB III-as csapatnak, de talán még egy élvonalbelinek is tökéletes helyszín, ha valaki dolgozni akar. Azt gondolom, egy harmadosztályú együttesnek is érdemes egy ilyen összetartásra áldoznia. Hévízen és Zalacsányban műfüvön edzettünk, itt van a fürdő is, ez is sokat jelentett. A III. Kerülettel – amely egyébként a legtöbb fővárosi nagy klubbal partneri viszonyt ápol – mi is magasabbra vágyunk. Ha nem is most, de jövőre már a csapattal is szintet lépnénk, vagyis az NB II-be jutást akarjuk megcélozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában