Helyszíni bejáráson voltak

2019.01.05. 11:30

Magyar zászlókkal várták a paralimpiai bizottság delegációját Tokióban

Dr. Horváth Patrícia Anna, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportmunkatársa kollégái társaságában az olimpiai és paralimpiai játékok előtt helyszíni bejáráson járt nemrégiben Tokióban.

Benedek Bálint

Dr. Horváth Patrícia Anna (balra), Dányi Anita, Szabó Kristóf és Szatosi Vatanabe, a Tocsigi prefektúra sportért felelős igazgatója a hivatal kabalájával Fotó: ZH Archívum

A japán főváros 2013-ban rutinos házigazdaként nyerte el az olimpiai és paralimpiai játékok rendezési jogát, így 2020. július 24-én Tokióban kezdődnek az ötkarikás játékok, egy hónapra rá, augusztus 25-én pedig a paralimpia.

Nem csak a sportolók készülnek a világ legnagyobb sporteseményére, sportszakmailag is kihívás a delegációk utaztatásának és ott-tartózkodásának megszervezése, a tökéletes körülmények biztosítása. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) fontos feladatának tartja, hogy minden terület információival tisztában legyenek, ismerjék a helyszíneket, a szállást, a közlekedést, az étkezést. Mindent megtesznek azért, hogy a sportolók a lehető legjobb körülmények között készüljenek, és a paralimpiai játékok idején is minden zökkenőmentesen és gördülékenyen menjen.

Dr. Horváth Patrícia Anna (balra), Dányi Anita, Szabó Kristóf és Szatosi Vatanabe, a Tocsigi prefektúra sportért felelős igazgatója a hivatal kabalájával Fotó: ZH Archívum
Gőzerővel épül a paralimpiai falu, szó szerint éjjel-nappal dolgoznak a munkások

A „Tokyo 2020” szervezőbizottsága lehetőséget biztosít minden ország delegációjának, hogy kiutazzon, és személyesen is lássa a helyszíneket, illetve a terveket.

– Élve a lehetőséggel, Dányi Anita nemzetközi igazgatóval és Szabó Kristóf gazdasági igazgatóval részt vettünk a helyszíni bejáráson – fogalmazott a kanizsai dr. Horváth Patrícia Anna. – A szervezőbizottság székházában előadásokat hallgattunk meg a legfontosabb területek képviselőitől, majd bejártuk a versenyhelyszíneket, ezután szállás- és edzőtáborozási lehetőségeket tekintettünk meg. A korábban látogatást tett delegációk tagjai sokat meséltek a kivételes vendégszeretetről, de azt nem gondoltam volna, hogy magyar zászlókkal várnak a vasútállomáson, és minden edzőtábor helyszínén azzal fogadnak. Jó érzés azt tapasztalni, hogy a magyarokat mennyire szeretik, ez végig érződött a látogatásunk során. Bízunk benne, hogy a sportolóinkat is inspirálja majd ez a vendégszeretet.

A kanizsai szakember sok lenyűgöző dolgot látott. Ebből az egyik maga Tokió, az ezerarcú metropolisz. Több európai nagyvárosban járt már, de a japán főváros egyedülálló. Modern, futurisztikus hely, tele magasabbnál magasabb felhőkarcolókkal. Olyan érzése volt, mintha a világ minden szegletéből látna egy kis részletet, a Tokió-torony az Eiffel-torony mintájára épült, s a Szabadság-szoborhoz hasonló alkotás is van a városban. Tokióban körülbelül 12 millió ember él, a lakosságszám az agglomerációval együtt meghaladja a 30 milliót.

– Már most rengeteg építkezés zajlik, hogy felkészítsék a várost, hogy minden a legjobb állapotban legyen a játékok idejére – folytatta.

– Jól példázza a viszonyokat, hogy szó szerint éjjel-nappal építkeznek. Ha reggel látunk egy építkezést az utca jobb oldalán, az estére elkészül, és már az utca bal oldalán folytatják. A szabályozottság és a jólszervezettség rögtön feltűnt ottlétünk alatt. Mindenki tudja, mi a feladata, és azt végre is hajtja. Hogy átfogó képet kapjunk a helyi viszonyokról, igyekeztünk minél több közlekedési eszközt használni. Taxival, metróval és a gyors­vonattal is utaztunk. Voltak olyan viselkedési szokások, amelyekre először rácsodálkoztam. Aztán rájöttem, nem is rossz ötlet, ilyen volt például, hogy a metrón, vonaton nem illik beszélni, mindenki csendben utazik.

Patríciát teljesen lenyűgözte a japán főváros

Patrícia Anna kiemelte: a plakátokból és több intézkedésből is jól érzékelhető, hogy a szervezők igyekeznek minél jobban bevonni a japán lakosságot az olimpiai és paralimpiai előkészületekbe. A kabalafigurákat például iskolás gyerekek választották ki. Az olimpia kabalája Miraitova, japánul a jövő és az örökkévalóság szavak együttese, az örökös hitet jelképezi. A paralimpia kabalája, Szomeiti, Japán egyik jelképét, a cseresznyefát mintázza. A kabala reprezentálja a paralimpiai sportolókat, akik leküzdik az akadályokat, és újraértelmezik a lehetőségek határait. Az emberek mentalitása a biztosíték rá, hogy minden időben elkészüljön, és a lehető legjobb megoldásokat alkalmazzák. Úgy tűnik, mintha nem ismernének lehetetlent. Nem véletlenül lesz a paralimpiai játékok mottója: Start your impossible, vagyis Lépd át a lehetetlen határát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában