Bemutatták

2018.06.13. 18:20

A kanizsai foci hatvan éve Vlaszák Géza könyvében

Múlt pénteken, a 89. Ünnepi Könyvhét helyi eseményei során mutatták be Vlaszák Géza 60 év a fociban Nagykanizsán című kötetét.

Kühne László

Ifjabb és idősebb Vlaszák Géza, illetve a mű a könyvbemutatón Fotó: Kühne László

Az egykori kanizsai hálóőr, Vlaszák Géza írta meg a futballban töltött több mint fél évszázadának történetét. A kötetbemutatón fia, a hatszoros válogatott ifj. Vlaszák Géza is ott ült mellette, amikor a könyvet a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Kardos Ferenc méltatta.

– Mintegy két év alatt állítottam össze a kiadványt, akkor kezdtem a könyvtár gyűjteményét is felhasználva utánajárni az újságoknak, melyekben a kanizsai labdarúgásról, annak történéseiről írnak – mesélte Vlaszák Géza, akinek esetében a személyes érintettség sem elhanyagolható tényező. – Volt mire építkeznem, hiszen – ne vegyék szerénytelenségnek, de – hat évtizedet töltöttem el a labdarúgásban, azon belül is a kanizsai fociban. Bizonyos értelemben az eltelt évtizedek során belém égett a labdarúgás. Az időszak, amit górcső alá vehettem, 1955-től 2015- ig tartott. A könyvben a saját emlékeimre alapoztam. Azt mondják, jó a memóriám, tehát megtehettem ezt bátran. Az olvasó érzelmekkel teli írást tart kezében, hiszen úgy írtam meg a történéseket, ahogy átéltem azokat.

Ifjabb és idősebb Vlaszák Géza, illetve a mű a könyvbemutatón Fotó: Kühne László

– Mi volt a célja a kötet elkészültének?

– Az utókornak meg kell ismernie a kanizsai labdarúgás történetét. Azért is mertünk kirukkolni az ötlettel, mert játékosként, edzőként, illetve vezetőként évtizedeken át tevékenykedhettem az itteni futballban. Emellett egyfajta emléket is illik állítani olyan vezetőknek, játékosoknak, edzőknek, akik letettek valamit e város labdarúgásának asztalára. Ráadásul az évek során a családom is részesévé vált ennek a focikultúrának. Bízom abban, hogy a tárgyilagosság is kiérződik a sorokból, emellett azt is lényegesnek érzem kifejezésre juttatni: lehet, hogy sok esetben a sportág helyi szereplői hibáztak tetteikben, döntéseikben, de adott helyzetben ők voltak, akik felvállaltak valamit. És így talán a hibázáshoz is joguk volt.

– Könyvének milyen a fogadtatása?

– Kedvező visszhangokkal találkoztam. Azt mondják, élvezetes olvasmány, szinte letenni sem tudták. Úgy vélem, mindenki, aki segített a kötet létrejöttében, büszke lehet a végeredményre.

Az pedig futballban nem elhanyagolható körülmény…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában