Kosárlabda

2018.03.07. 20:48

Bravúros ZTE siker Kaposváron

A férfi kosárlabda élvonal alapszakaszának 21. fordulójában Kaposvárra látogatott tegnap este a ZTE KK. A két kék-fehér csapat rangadóján mindkét fél győzelemre készült.

Varga Andor

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Kaposvári KK-Zalakerámia-ZTE KK 80-91 (33-21, 15-22, 18-24, 14-24)

Kaposvár, Városi Sportcsarnok, 1300 néző. Jv.: Papp P., Tőzsér, Rácz.

Kaposvár: Dunn 4, Gibbs 18/3, Papp 2, Spica 6, Ivosev 34/9. Csere: Tóth P. 5/3, Hendlein 9, Baki 2. Vezetőedző: Fekete Ádám.

ZTE: Kinney 20/12, Vaughn 14/6, Benke 20, Szabó, Radic 19. Csere: Mikovic 2, Mohácsi 7, Horváth 9/6. Vezetőedző: Bencze Tamás.

Kipontozódott: Szabó A 35. percben).

A felsőházba kerülésért küzd a ZTE, és ennek keretében szeretett volna győzni tegnap a somogyi megyeszékhelyen. A találkozó Benke 2+1-esével indult, a folytatás azonban nagyon más mederbe terelődött: a hazaiak zsinórban és válasz nélkül szerzett 11 ponttal provokálták ki a zalai időkérést.

Óriási elánnal védekezett a házigazda, az igazi gond azonban zalai szempontból a másik palánknál volt, ahol csak úgy hullottak a kosarak. Az első negyedben 80-30 volt a különbség dobószázalékban a Kaposvár javára, mely a játékrész hajrájához közelítve vezetett már 31-15-re is – innen a ZTE Kinney két szép hármasával kapaszkodott vissza valamelyest. És az amerikai irányító lendületben maradt a második tíz perc elején is, ő volt a vendégek vezére a megindított felzárkózás során (13. p.: 35-30).

A kaposvári védekezés ezekben a percekben messze nem volt olyan hatékony, mint eleinte, a 17. percben, Vaughn hármasával pedig már 40-39-re jött vissza a ZTE. A folytatásban feszült, sőt indulatos percek következtek, a játékvezetők több véleményes döntése heves zalai reklamálást, az pedig technikai hibákat hozott, s ebben a légkörben Ivosev maradt a leginkább higgadt. A hazaiak szerb kosarasa az első félidőben 24 pontot (plusz 8 lepattanót és 5 kiharcolt faultot) tudott felmutatni, nagyban neki volt köszönhető, hogy a szünetre megszilárdította vezetését a házigazda (48-43).

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Szünet után

Fordulás után Ivosev közelijével folytatódott a találkozó, majd Benke zsákolással jelezte, hogy csapata felveszi a kesztyűt. A ZTE válogatottja a folytatásban is igen eredményesen játszott (25. p.: 54-54), a 27. percben pedig Mohácsi első pontjai után már vezetett is a ZTE (59-60). A játékrész végéig váltott vezetéssel jutottak el a felek, és az utolsó tíz perc éppen zalai előnnyel indult (66-67).

Nem maradt azonban sokáig így, hiszen Ivosev két duplával terhelte meg a zalai gyűrűt – a válasz pedig Horváth triplája képében érkezett. Szabó és Kinney is a kipontozódás szélén volt már zalai oldalon, a csapat azonban ezzel együtt kiválóan működött (34. p.: 70-76). Hazai időkérés után Szabó kiszállt a játékból, de ez rövid távon nem okozott gondot (36. p.: 74-82). Két és fél perccel a vége előtt 78-82-re zárkózott a házigazda, ekkor azonban Radic és Benke kezdett varázsolni zalai oldalon (39. p.: 78-87).

A Kaposvár elbizonytalanodott, a ZTE pedig nagyon taktikusan játszotta le a hátralévő perceket, aminek rendkívül értékes siker lett a jutalma.

Fekete Ádám: „Gratulálok a ZTE-nek, a végjátékban megérdemelten nyertek. 20-25 percig azt tettük, amit megbeszéltünk, aztán a passzív játékunk megbosszulta magát, könnyű kosarakkal nyert a Zalaegerszeg. Sajnálom, hogy közönségünket nem sikerült győzelemmel megörvendeztetnünk.”

Bencze Tamás: „Örülök a győzelemnek, a második félidei játékunkkal ez nem is volt kérdéses, hiszen ekkor már a mi ritmusunkban zajlott a mérkőzés. Ez még csak az első lépcsőfok volt, sok van még hátra, de ez a mentalitás jó lehet a továbbiakban is. Köszönjük szurkolóink támogatását!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában