Helyi sport

2018.02.26. 19:49

Újra Eb-érmes csapatban lőtt az egerszegi légpuskás

A múlt héten Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokság eseményeiről folyamatosan beszámoltunk, hiszen akadt zalai érdekeltségű szám, nem is egy. Az Eb vasárnap este zalai éremmel ért véget, hiszen Somogyi Péter, a ZTE Sportlövész Klub versenyzője is tagja volt a légpuskás magyar csapatnak, amely bronzérmet szerzett.

Kerkai Attila

A bronzérmes Péni István, Somogyi Péter (középen) és Sidi Péter összeállítású puskás csapat a légfegyveres Európa-bajnokság eredményhirdetésén Fotó: MTI

A sokáig elnyúló vasárnapi éremcsatákról és azok eredményéről tegnapi számunkban röviden már beszámoltunk, hétfőn pedig Somogyi Péter árult el néhány részletet róla. Ám mielőtt erre rátérnénk, egy rövid összegzés a múlt hétről.

Major Veronika eredményei

Major Veronika, a BEFAG Keszthelyi LK kiválósága mondhatni, hogy a magyar válogatott legfoglalkoztatottabb tagjának bizonyult, hiszen hat napon át állt lőállásba. Női futócél 30+30 lövésben negyedik lett, a csapattal bronzérmes, majd a 40 lövéses vegyes számban az 5. helyen végzett és a csapattal szintén bronzot szerzett. Major Veronika a légpisztolyos olimpiai számban az alapversenyben 12. lett, így nem jutott a nyolcas döntőbe. A viadal szorosságára csak egy adalék: ha 1 körrel többet ér el, akkor hatodikként biztos finalista lett volna. Ugyanő a női pisztolyos csapattal a hatodik helyen zárt.

Bronzérem született

A férfi légpuskás csapat (Sidi Péter, Péni István, Somogyi Péter) vasárnap bronzot szerzett, méghozzá 2011 után ismét. Az akkori olaszországi Eb-n is csapattag volt Somogyi Péter, a ZTE SK versenyzője. Hétfőn még Győrben tartózkodott, amikor beszéltünk vele, s elárulta: várták ezt az érmet.

A bronzérmes Péni István, Somogyi Péter (középen) és Sidi Péter összeállítású puskás csapat a légfegyveres Európa-bajnokság eredményhirdetésén Fotó: MTI

- Sőt, ha őszinték akarunk lenni, kicsivel több is összejöhetett volna a bronznál – mondta Somogyi Péter. – Természetesen a bronznak is örülünk, de hozzá kell tenni: akadtak nehézségeink. Sidi Péter lázasan versenyzett és volt, hogy jómagam, vagy Péni is balszerencsés volt bizonyos helyzeteknél. Így kell nézni ezt a bronzot, ráadásul hét év után nyert légpuskás csapat ismét Eb-érmet.

Annak az együttesnek Somogyi és Sidi szintén tagja volt, ami viszont változott, hogy a mostani Eb-n rendezték először külön a csapatversenyeket. Vagyis nem az egyéni küzdelmekben elért eredmények alapján számolták ki a csapateredményt, hanem újra kellett lőni.

- Érdekes Eb volt a mostani, hiszen nagyon sokat kellett küzdeni rajta – tért rá az új rendszerű csapatversenyre Somogyi Péter, hiszen kikértük az ő véleményét is róla. – Közel öt órán át tartott a csapatviadal, többet kellett lőni, mint korábban. Az új rendszer szerint az első harminc lövés után a legjobb nyolc csapat marad állva, majd újabb 20 lövés után marad négy, s onnan sorsolás alapján két elődöntő, majd az éremcsaták következnek. Érdekesebb lőni így, de nehezebb is, és a csapatjellegnek nagyobb szerep jut. Én úgy gondolom, hogy sikeresen zártuk az Eb-t, lehet, hogy több lett volna a csapatban, ám a sportban felesleges utólag már erről beszélni. Örülni kell a bronznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában