Foci

2018.02.10. 16:32

Mervó ráadásban szerzett góljával nyert a DAC a ZTE FC ellen

A dunaszerdahelyi MOL Arénában játszott újabb felkészülési mérkőzést a ZTRE FC NB II-es labdarúgó csapata, amely a szlovák I.ligában negyedik helyén álló DAC 1904 vendége volt.

Kerkai Attila

Kalmár Zsolt, a DAC magyar játékosa (elöl) halásza el a labdát Paudits Patrik elől a szombaton, a MOL Arénában rendezett találkozón

Fotó: Szekeres Péter

A dunaszerdahelyiek ezzel a találkozóval tartották meg egyben a bajnoki főpróbájukat is, hiszen a jövő hét végén náluk már megkezdődik a tavaszi idény.

DAC 1904 – ZTE FC 1- 0 (0-0)

Dunaszerdahely, MOL Aréna, néző. Jv.: Suniar (Smolák, Martis – mindhárom szlovák).

DAC: Macej – Kostrina, Huk, Zahumensky (Cmelik, 46.) – Zivkovic (Blackman, 82.), Kalmár (Vida, 60.), Ljubicic, Grajales – Pacinda (Mervó, 71.), Herc (Pambou, 46.), Cernák (Divkovic, 53.). Vezetőedző: Marco Rossi.

ZTE FC: Kovács Z. – Polényi, Króner, Devecseri (Forgács, 66.), Fodor Á. – Hudák (Nagy G., 46.), Patvaros (Szökrönyös, 68.) – Babati (Németh G., 46.), Bedi (Kovács Á., 46), Vernes (Horváth K., 60.) – Paudits (Jelena, 46.). Vezetőedző: Artner Tamás.

Gólszerző: Mervó (91.).

Sárga lap: Patvaros (19.)

Valószínűleg így kell elképzelni egy igazi főpróbát, mint amit a DAC szervezett a szombaton kora délutánra. A fűtött játéktér minden igényt kielégített és a nézők is szépen gyülekeztek a csaknem már teljesen kész MOL Arénában. A helyi műsorközlő nem feledkezett meg a ZTE FC múltját sem megismertetni a helyi nézőkkel, kiemelve a bajnoki címét és a Manchester United legyőzését és azt, hogy 2012 óta eredménytelennek bizonyultak visszajutási kísérletei az élvonalba.

A szlovákul és magyarul is elhangzó ismertető  természetesen kitért a házigazda Dunaszerdahely eddigi felkészülésére, hogy Törökországban edzőtáborozott  Marco Rossi együttese  és a felkészülési találkozók  eredményei sem maradtak ki. Az utolsó  „fazonigazítás” (igen, ez így hangzott el) a ZTE FC ellen következett és 1200  drukker foglalt helyet a lelátón, s nem maradhatott el a Nélküled sem.

A  tavaly még a Bp. Honvéddal bajnoki címet szerző Marco Rossi edzette dunaszerdahelyi csapat  természetesen nagyonb játékerőt képvisel jelenleg a ZTE-nél, ami nem is lehetett kétséges már a kezdés előtt sem. A ZTE FC  gyirmóti összetartásról érkezett  Dunaszerdahelyre.

Kalmár Zsolt, a DAC magyar játékosa (elöl) halásza el a labdát Paudits Patrik elől a szombaton, a MOL Arénában rendezett találkozón
Fotós: Szekeres Péter

Igazi, profi körülmények fogadták a látogatót a MOL Arénában, de egy hazája élcsapatának számító klubnál ez nem is lehet másként. A DAC keményen letámadott  már a találkozó elejétől, a 6. percben Pacinda lövésébe Patvaros vetődött bele, majd nem sokkal később Króner fejelhetett jó helyzetből, de nem igazán  találta el a labdát. A dunaszerdahelyieknél kezdett a magyar Kalmár Zsolt (egyébként 12 légióst számoltunk össze a DAC teljes keretében), az egerszegieknél viszont hiányzott  Koszó Balázs, aki kisebb sérüléssel bajlódik. A ZTE FC az első félidőben nem játszott rosszul, bátran támadott és jól is járatta a labdát.

A 25. percben majdnem vezetett is, hiszen Vernes éles szögből elvégzett szabadrúgását még ki tudta ütni a kapus, az ismétlésnél Patvaros az oldalhálóba lőtt. Marco Rossi lekapta a sapkáját, aztán mondta, hogy nyugi, nyugi, de az egerszegiek támadtak tovább. A ZTE FC a felkészülés során most játszott a legjobban, igaz, a legjobb csapattal is találkozott, és a legjobb körülmények között  játszhatott, ami nem elhanyagolható szempont.

A 35. percben Kalmár 25 méteres szabadrúgásánál  Kovács kapusról kijött a labda, de inkább a szitáló labda találta meg a lábát, s nem fordítva…  A 42. percben  a ZTE kapujába került  labda, de lesről.

A második félidőre négy helyen is változtatott csapatán Artner Tamás. Egy új arcot is felfedezhetünk, méghozzá Németh Gergő, aki próbajátékon vesz részt és a fiatal labdarúgó jelenleg az Újpest játékosa.  A helyi bemondó ismét mosolyt csalt az arcokra, hiszen a cseréknél   „ezek a srácok játszanak” konferálta fel…

A DAC  ekkor már nagyobb fölényben játszott, az 59. percben Pacinda gyakorlatilag ziccerből fejelhetett, de pont Kovács ölébe. A hazaiaknál magyar csere következett, hiszen Kalmár Zsolt helyét Vida Krisztofer vette át és a zalaiaknál is egy Krisztofer érkezett, a 2002-es születésű Horváth.  Azt  könnyen megállapíthattuk, hogy az első félidő azért mozgalmasabb játékot hozott, hiszen a  ZTE FC sokkal többet védekezett, mint előtte, így a DAC is inkább már egy betömörülő ellenféllel találta szembe magát. Marco Rossi láthatóan  nem volt elégedett csapatával,  hiszen hiányzott a gól.

A 77. percben Vida lövését öklözte ki Kovács, ez a védés kellett, hogy megússza a ZTE FC. Az egerszegiek nem sokszor jutottak át a felezővonalon, de ez érthető is volt, hiszen az erősebb összetételű csapat az első félidőben játszott.  A 85. percben Cmelik  lövését ütötte ki Kovács, jöhetett az ismétlés, de ez már les volt, ami miatt  tüntetett a közönség.

A 91. percben pedig megszületett a mérkőzés egyetlen gólja: bal oldali szöglet után Mervó fejese talált utat a ZTE kapujába.

A találkozó után a két szakvezetőt kértük, hogy értékeljék a látottakat.

Befejeztük a felkészülés legfontosabb szakaszát, és ez a mai volt számunkra a vizsgafeladat – mondta Artner Tamás, a ZTE FC szakvezetője. – Azt gondolom, hogy jól oldottuk meg a feladatot a vereség ellenére is. Hatvan percig nagyon jól játszottunk egy erős ellenféllel szemben, de utána már sok fiatal volt a pályán és érthető, hogy a végére már  elfáradtak. Jó volt itt játszani, de egy kicsit Magyarország előjött itt is: amikor nem ment a gólszerzés a hazaiaknak,  már hallottuk,  a „hol a csapatunk” rigmust a lelátóról.

Marco Rossi, a DAC szakvezetője  hatékonyabb játékot várt.

A vártnál idegesebb és lassabb volt Váltogattuk a három és a négyvédős szisztémát, de hiába volt meg öt-hat tiszta helyzet is, csak a végén találtunk be. A bajnokságba sokkal  hatékonyabbnak kell lennie a támadójátékunknak. A ZTE jó partner volt, amely tudom, hogy a magyar második vonalban játszik, de agresszív volt, jól ment át védekezésből támadásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában