Grappling

2018.02.02. 19:13

Edző és tanítvány a tavalyi év legjobbjai között

A Bocfölde Sportegyesület grappling versenyzői jártak már világbajnokságon, ahonnan érmekkel tértek haza, a Magyar Grappling Szövetség legutóbbi kongresszusán pedig elismeréseket is bezsebeltek.

Kerkai Attila

Tóth Alexa és edzője, Sós György a minap kapott emlékplakettel Fotó: a szerző

A grapplingről, mint az egyik harcművészeti ágról lapunk hasábjain már többször beszámoltunk. A wikipédia szerint a földharc vagy grappling egyfajta hibrid küzdősport, amely nem alkalmaz ütéseket. A stílust a hagyományos birkózás, a jiu-jitsu, a cselgáncs fogásait alkalmazó küzdősportokból alakították ki. 2006 óta a Nemzetközi Amatőr Birkózó Szövetség hivatalosan is rendez földharc-világbajnokságokat férfi és női kategóriában. Magyarországon 2010-ben rendeztek először országos földharcbajnokságot.

Tóth Alexa és edzője, Sós György a minap kapott emlékplakettel Fotó: a szerző

2017 decemberében pedig hivatalosan is megalakult a Magyar Grappling Szövetség, amely immár szakszövetségi jogosultságokkal rendelkezik. Függetlenül ettől, már korábban is minden évben megtartották a grappling képviselőinek kongresszusát, amelyen értékelték az előző évet, valamint elismerések is gazdára találtak.

A Bocfölde SE-ből mindjárt kettő, hiszen a 2017. év legjobb leány utánpótlás versenyzője Tóth Alexa lett, míg az év edzője Sós György. A sportágban jártasak számára ismerős nevek, hiszen az októberi bakui világbajnokságon Tóth Alexa például a 13 éves korosztályban két aranyérmet nyert. Edzője Sós György, akinek van egy másik vb-érmes versenyzője a Bakuban a fiúknál bronzérmes Kulcsán Kristóf személyében.

- Nagyon örültem, hogy ezt a két emlékplakettel járó elismerést megkaptuk, de mások munkája is benne van – ezt már Sós György említette, amikor találkoztunk vele és ifjú tanítványával. – Alexa brazil jiu-jitsu edzésekre is jár, ahol Szirmai Attila és Sasvári Gábor egyengeti az útját, no meg cselgáncsozik, itt Nagysolymosi Sándortól tanul sokat. Ez három különböző szabályrendszer, és mindháromban nagyon ügyes. Én azt szeretném, hogy csinálja azt, amit szeret. Ráadásul nagyon akar, hiszen hétfőtől szombatig mindennap edz valamelyik stílusban és a szülők is maximálisan segítik ebben.

Tóth Alexa a róla szóló dicsérő szavakat együtt hallgatta velünk, de az Ady-iskola hetedikese (amúgy kitűnő tanuló is) már kellően tapasztalt harcos ahhoz, hogy elpiruljon a dicsérettől. S kellően vagányan válaszolt például arra a kérdésre is, hogy számított-e egy ilyen elismerésre.

- Nagyon örültem neki, de gondoltam, hogy én is kaphatok díjat, hiszen nem voltam még grappling kongresszuson, s mi miatt hívtak volna meg most... – válaszolta Tóth Alexa, akinek a bakui vb is még élénken él az emlékezetében. – Nagyon nagy élmény volt a világbajnokság, az, hogy mi képviseltük az országot. Nyertem két aranyat, ráadásul a magyar küldöttség első elsősége is az enyém volt.

Alexa azt még elmondta, noha a felsorolt küzdősportok mindegyikében versenyez, a grappling és a brazil jiu-jitsu áll hozzá a legközelebb, hiszen a földharcban jó igazán. Az új meghívás pedig máris él számára, ahogy klubtársának, Kulcsár Kristófnak is, de erről edzőjük, Sós György beszéljen:

- Mindkettejüket meghívták a magyar válogatottba, amely március végén Hollandiába utazik Európa Kupára – mondta Sós György. – Aztán február 10-én következik a magyar bajnokság is, s mi is rendezünk Zalában idén versenyt. Méghozzá Keszthelyen, április 14-én, ahol bajnoki forduló lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában