Pelé

2017.09.08. 14:37

Barcelonában járt az alsópáhoki freestyle-os Kvárta Mátyás

A Kvartam művésznéven futó freestylefocista, Kvárta Mátyás nemrég Barcelonában járt és a futball-legenda Pelével is találkozott.

Kerkai Attila

A labdarúgáson belül a freestyle külön világ, ám része annak, hiszen a labda és a lábügyesség adja a lényegét, ami a normálfutballnak is az alapja. A trükkös szakág számára folyamatosan szerveznek megmérettetéseket, az alsópáhoki Kvárta Mátyás pedig általában benevez ezekre. Most éppen a Snickers által szervezett Play like Pelé sorozatba, s a magyarországi versenyt megnyerve, a szintén eredményes pápai Árvai Kristóffal a fődíjat is bezsebelték. Azaz, a barcelonai utazást. S minthogy közös klipjükben Kvartam egyik barátja, a szintén alsópáhoki Bognár Dániel is szerepelt (a kapuban), s miután egy plusz főt a csapatok magukkal vihettek, miért ne ment volna ő is...

S ha Barcelona, akkor kihagyhatatlan a Camp Nou, hiszen a háttérben látható felirat is hirdeti, több mint egy klub a Barca. Kvárta Mátyás pedig vitt magával egy labdát - biztos, ami biztos
Forrás: zaol.hu

Barcelonában viszont nem közönség előtt, inkább szakemberek és a többi európai ország győztesei körében mutathatták meg magukat. Az 1992-es barcelonai olimpiai stadionban találkoztak és a névadó (Pelé) sem hiányzott, de a brazil legendáról egy kicsit később.

- Három kategóriában rendeztek versenyt, de úgy, hogy a csapatokat teszőlegesen válogatták össze a jelenlévők közül - mesélte a minapi barcelonai kiruccanásáról Kvárta Mátyás. - Nevezzük így, a normál futball, a freestyle és 11-es rúgó versenyek zajlottak. Engem a piros csapat legjobb freestyle-osának választottak, a kategóriagyőztesek pedig ki mással, mint a Játssz, mint Pelé névadójával, a brazil futball-legenda Pelével készíthettek közös fotót. Illetve, a szerencsések egy-egy kérdést fogalmazhattak meg a számára. Hatalmas élmény volt egy ilyen híres sportolónak nemhogy közelében lenni, de azt is látni, hogy mennyire közvetlen személyiség. Egy általa aláírt brazil válogatott mezt is kaptam tőle.

Arra, hogy Kvárta Mátyás mit kérdezett a legendától, ugyancsak kíváncsiak voltunk.

Az ilyen fotókról szokták mondani: az életben csak egyszer adódik rá lehetőség. Bognár Dániel (26), jobbról Árvai Kristóf, Pelé mellett pedig Kvárta Mátyás (11) a díjat jelentő közös fotózáson
Forrás: zaol.hu

 

- Az eredményhirdetés előtt zajlott ez a kérdezz-felelek, de öt vagy hat kérdés hangozhatott csak el. Én Pelé játékára hegyeztem ki ezt - folytatta Kvárta Mátyás. - Kedvelem a ginga-futballt, amit Pelé is játszott, vagyis a cselezésre, néha trükközésre alapuló játékot, ami a brazil futballból ered. Később Ronaldinhoék idejében már a joga bonito volt a divatos elnevezés. Szóval a kérdésem az volt ezek után, hogy Pelé mit gondol a freestyle-ról, ami szintén a futball része. Azt mondta, hogy ez számára már túl modern, ám ha bármilyen játéknak - legyen az kosárlabda, futball vagy tenisz - van is valami különleges vagy modern új stílusa, nem ez a lényeg, hanem, hogy szívvel-lélekkel csinálják azt, és a legfontosabb, hogy a közönség élvezze.

Kvárta Mátyásék persze eljutottak a Nou Campba is és mint mondta, blogot készít a barcelonai napokról. A videokészítés ugyanis a freestyle-lal szorosan összetartozik, ami reklámokban is összetalálkozik. Kvárta Mátyás például szerepelt a Nissan nemrég, az internetes felületeken futó kisfilmjében, s most is hívták hasonlóra.

Az idén a magyar bajnokságon második volt, de zsűrizik is, nemcsak idehaza, hanem most már Csehországban is.

Ezek is érdekelhetik