Programajánló

2024.04.05. 11:00

Kosóczki Tamás orgonista zalai orgonakoncertjei

Dr. Kosóczki Tamás április 13-án koncertet ad a zalaegerszegi Mária Magdolna-plébániatemplom orgonáján, másnap pedig a nemrég felújított nagykapornaki orgonán is játszik.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Kosóczki Tamás orgonaművész

Forrás: ZH

Dr. Kosóczki Tamás orgonaművész, kántor április 13-án, szombaton este 7 órakor koncertet ad a zalaegerszegi Mária Magdolna-plébániatemplom orgonáján, másnap, azaz április 14-én, vasárnap  pedig a nemrég felújított nagykapornaki orgonán is játszik délelőtt 10 órától. Az orgonakoncertek szervezésében részt vett dr. Varga Károly Zalaegerszegről származó, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő orvos, aki támogatta a nagykapornaki orgona felújítását, hiszen ebben a községben tanult általános iskolásként.

2022. március 27-én, vasárnap szentmise keretében Székely János szombathelyi megyéspüspök szentelte fel a zalaegerszegi Mária Magdolna-templom új orgonáját. Az orgona művészeti tervezését Hajdók Judit orgonaművész végezte, és ő is szólaltatta meg a hangszert először a nagyközönség előtt J. S. Bach G-dúr Fantázia – Grave műve előadásával.

Az építést a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. végezte. Az ünnep fényét Tóth György kántor-karnagy vezetésével a Mindszenty Kamarakórus emelte énekével. A kántor és az orgonaművésznő felváltva szólaltatták meg a Carl Hesse bécsi mester orgonáinak hangzását idéző új hangszert.

A nagykapornaki Szentséges Üdvözítő-templom 110 éves orgonájának több hónapig tartó felújítása 2023 decemberében ért véget, december 17-én szentelték fel hálaadó szentmise keretében. A hangszert Hajdók Judit orgonaművész, orgonatörténész szólaltatta meg.

Dr. Kosóczki Tamás (45) orgonaművész felsőfokú zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte Szegeden, illetve Budapesten. Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2010 őszén tartotta doktori hangversenyét, valamint ezt követően védte meg doktori értekezését, melyet a XX. század első felében tevékenykedő jelentős magyar orgonatervező-szakértők orgonaterveiről írt.

Tanári pályáját 1999-ben Békéscsabán a Művészeti Szakközépiskolában kezdte, majd egy évig a váci zeneiskolában tanított, 2008 óta a bajai Liszt Ferenc AMI orgona és zongora tanára. Oktatóként 2010 szeptembere óta a bajai Eötvös József Főiskolán tevékenykedik, főiskolai docens.

A bajai Belvárosi Orgonaesték sorozatot 1998-ban alapította, 2003 óta a bajai belvárosi templom orgonistája. 2002-ben elnyerte a Köztársasági ösztöndíjat, 2005-ben és 2006-ban pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt Fischer Annie ösztöndíjat. Koncertező művész, hazánk nagyvárosaiban rendszeresen ad hangversenyeket, valamint külföldön is, idáig Ausztriában, Németországban, Svájcban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában lépett fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában