Megtalálta életének egyensúlyát

2024.02.11. 19:00

Az analitikus gondolkodástól a képzőművészetekig

Megérintette a természet közelsége, ezért szabadidejében vászonra festi a fantáziáját. A HSMK színházi előcsarnokában nyílt meg a nagykanizsai Kiss Nóra gyógyszerészhallgató Természet és fantázia című kiállítása. Az amatőr festő változatos tárlata február 23-ig látogatható.

Benedek Bálint

Amikor Kiss Nóra agya telítődik, hagyja, hogy elragadja a fantáziája. A rajzolás segíti a kikapcsolódásban

Fotó: Szakony Attila

Kreatív üzemmódba kapcsol

Kiss Nórának a festészettel az a célja, hogy kilépjen a több száz oldalas szakkönyvek "fogságából", az analitikus gondolkodásból, a számok és képletek sűrűjéből. 

- Amikor már úgy érzem kezd sok lenni a folyamatos tanulás, akkor kezembe veszek egy ceruzát vagy ecsetet és átkapcsolom magam a kreatív, időből kilépő tevékenységbe, az alkotásba - mesélte. - Mint hétköznapok közt a hétvége, úgy hat rám ez a kellemes kikapcsolódás, amikor végre kiengedhetem a belső érzelemvilágom. Ez a folyamat kísérte végig kanizsai diákéveimet is, majd budapesti felsőoktatási tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészet szakon, ahol még ma is tanulok, és amiben végre úgy érzem, megtaláltam a hivatásom. Emellett kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik az olvasás, természetjárás, sportolás, zongorázás és az örök hobbim a képzőművészet.

A zalai dombok ölelésében sok időt töltött, melyek hatottak a művészetére
Fotó: Szakony Attila

Menedéket keresett

Hozzátette: kisgyerekkora óta ad egyfajta menedéket számára a ki nem mondott szavak kifejezési eszköze a képző-, illetve a zenei művészetek. Az évek során kialakult kedvelt technikája a ceruzarajz, akvarell és akrilfestés, melyek használatát gyakorolja és fejleszti, továbbá kísérletezik textúrákkal, színkeveréssel. A képzőművészeti fejlődésében rajztáborok, rajzszakkörök játszották a legnagyobb szerepet, emellett autodidakta módon, művészek, kiállítások és tankönyvek tanulmányozásával fedezte fel a vászonra festés rejtelmeit. 

A színek harmóniájára is igyekszik odafigyelni és képzeletben nagy távokat tesz meg
Fotó: Szakony Attila
Más témák is megfogják, s olyankor szárnyal a fantáziája
Fotó: Szakony Attila

A természetben keresgél

- A festmények témájában legtöbbször a természet a fő motívum - folytatta Kiss Nóra. - A kötődésemet meghatározták fiatalkorom évei a zalai dombok ölelésében, a Kis-Balaton, valamint a Balaton felvidék tájai és az ezzel járó egyfajta csendes feltöltődés, melyet kifejeznek a képeim. A fantáziadús gondolatok menekvést adtak a valóságtól, és segített még inkább megtalálni és papírra vinni önmagam. Legfőbb témám a lankás dombságok és a vízparti idill, amik a megnyugvást és biztonságot jelentik. Szép emlékeket idéző festményekkel, és állatok mozzanataival igyekszem megörökíteni a szépséget, amit csak a természet tud alkotni. Mottóm:„Bármi szépség is mit ember képes alkotni, annak koronája az, ami a természet szülötte.”

A Balaton és környéke gyermekkori emlékeket idéz fel a gyógyszerészhallgatóban
Fotó: Szakony Attila

Lenyűgözi a táj szépsége

A gyógyszerészhallgató minden egyes sétája alkalmával rácsodálkozik az egyszerűen bonyolult, csendesen zajos természet valójára, ahol minden állat, legyen akármilyen kicsi vagy nagy csak végzi a neki szánt feladatot túlgondolások, kételyek nélkül. Ez az, ami igazán megfogja, és amihez ha az ember is hozzátesz a belső énjével, úgy lesz teljes a természet, és vele fantázia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában