"A teljesség vágyának és építőjének egyik utolsó nagy szószólója"

2024.02.10. 13:30

87 évesen írt könyvet a Kisrécsén élő Czinki László

A Honvéd Kaszinó tükörtermében csütörtökön, a születésnapját a napokban ünneplő Czinki László Odaúton címmel jelent meg a Kerülő-úton trilógia első kötete. A 87 éves szerző első húsz évének verseit és novelláit gyűjtötte egy csokorba.

Benedek Bálint

Czinki László barátai és tisztelői körében mutatta be első könyvét

Fotó: Szakony Attila

A bemutatóra megtelt a tükörterem, ahol Balogh László polgármester méltatta a szerző munkásságát. Kiemelte: Kisrécse-Kendlimajorban élő Czinki László a teljesség vágyának és építőjének egyik utolsó nagy szószólója. Aki hisz az emberi képességekben és morálban, a tanulásban és a kiművelés kemény munkájában, a környezetünkkel és a természettel való kölcsönös balansz szükségében, a falusi kultúra öröklétében.

Czinki László a csütörtökön bemutatott könyvvével
Fotó: Szakony Attila

- Vannak még történetek, melyeket érdemes megírni, áthagyományozni, ezt az emberképet, paradigmát töredékeiben megőrizni - folytatta.  - Czinki László története ilyen: kapaszkodó az emberért, aki megkísérelte bejárni a teljességet. A világ megismerése, önmagunk fejlesztése, a gondoskodás szemlélete összecsipegetésének útja és mértéke a gyaloglás sietsége, mely nem géppel száll fölébe e tájnak, hiszen kötődni akar, körbejárni és kapcsolódni, engedni a lovat és a csüngőhasút szabadon, a művészetet teremtőn, az embert teljességében hagyni. Ez az első kötet, a Kerülő-úton trilógia induló etapja, az Odaúton. Önmagában foglalja a kezdeteket, már itt, az első részben is jelzi értékrendjében mindezt, hogy van útja és van célja, mert tudja, hogy haza fog érkezni. Ez vezérli, hogy történetté legyen. Vándorlegény, aki tanulni, tapasztalni akar mindentől és mindenkitől, akitől lehetséges, de aki mindig is tudta, hogy a célja a megérkezés, a világban emberként való otthonra lelés. Ez a történet erről szól: emberről, életről, alázatról: Czinki Lászlóról. Tanuljunk tőle, ismerjük meg, mert csak így érdemes élni.

A műsorban közreműködött a Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának énekkara, Németh Ferenc és Tátrai Lajos duója. A könyvet pedig Kardos Ferenc szerkesztő mutatta be. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában