Szavalógála Keresztury Dezső tiszteletére

2024.01.30. 08:30

A 120 éve született költő verseit olvasták fel a megyei könyvtárban

Ez évben számos rendezvénnyel emlékeznek Keresztury Dezső születésének 120. évfordulójára. A város szülötte nevét viselő intézmények és a városi önkormányzat által szervezett programsorozat nyitánya a hétfő délutáni szavalógála, amely a Keresztury Emlékév első eseményeként a költő, író, irodalomtudós, akadémikus, közéleti személyiség verseit idézte fel a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A Keresztury-versek ezen ünnepe közel húszesztendős múltra tekint vissza.

Arany Horváth Zsuzsa

Marton Dóra, a Mindszenty-iskola tanulója a Mindig velem vagy című Keresztury-verset mondta el.

Fotó: Pezzetta Umberto

A résztvevőket Tóth Renáta, a megyei bibliotéka igazgatója köszöntötte,  majd dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke szólt a kivételes életműről. A műsor kezdetén  A józanság lángelméi című műve hangzott el felvételről, a szintén zalaegerszegi születésű Gábor Miklós színművész előadásában arról a CD-ről, amelyet néhány éve készített el a megyei könyvtár. Hegedűfantáziával folytatódott a program: Kocsis Tamás, a  megyei könyvtár munkatársa játszott.

A szavalógála résztvevői nemcsak Keresztury Dezsőnek a könyvtár honlapján ajánlott vagy maguk által választott verseit adták elő, hanem édesapja, Keresztury József, a város egykori polgármestere prózai írásaiból is olvastak. A szavalók többsége a hagyományokhoz híven a középiskolás korosztályból került ki, idén 15-en érkeztek. Emellett egyre több felnőtt csatlakozik a műsorhoz, a nyugdíjasklubok tagjai is aktívak.  A versek között hallhatta a közönség például  a Rímek, a Mindig velem vagy,  az Ifjúság, a  Láncok, az Egy hírhullám Budapesten,  a Szétbogozhatatlan és a Zrínyi című költeményt. A Keresztury-művek mellett őt méltató írással is megismerkedhetett a gála közönsége, így Nemes Nagy Ágnes emlékezése is felidéződött Nitsch Erzsébet jóvoltából, Kiss Gábor főkönyvtáros pedig a "Meg kell adnunk a magyar népnek a műveltség lehetőségét” című 1945-ös Keresztury-írást olvasta fel.

A gálaműsor végén a költő maga szólt, Kortársaimnak című verse felvételről, a szerző tolmácsolásában hangzott el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában