Bemutató

2023.12.13. 11:09

Megjelent a Nyugat-balatoni kalendárium 2024

A keszthelyi Fejér György Könyvtárban mutatták be december 6-án a Nyugat-balatoni kalendárium kilencedik, 2024-es kötetét. Papp Péter szerkesztő vallja: amit kinyomtatnak, az megmarad, évek múlva is le lehet emelni a polcról. És már a kalendárium indulásakor hitt abban, hogy nem fogynak ki a témából. Tele ez a vidék közlésre érdemes fontos történetekkel, kultúrtörténeti emlékekkel, és értékes emberekkel.

Zaol.hu

Müller Róbert, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója, régész és Papp Péter szerkesztő a kötet bemutatóján

Forrás: Fejér György Könyvtár

Igaza lett. A Peltz Istvánnal közösen kezdett munka beérett, a kalendárium, amelyet szerkesztőtársa halála után Papp Péter immár egyedül visz, a kilencedik évében is tele olvasnivalóval: fontos tanulmányokkal, helytörténeti írásokkal, emlékezésekkel, szépirodalommal, érdekes portrékkal, az elmúló év fontos kulturális eseményeivel. Tizenkilenc szerző 186 oldalon. Csak néhány közülük: Ivánovics Vera kutató a Balaton vízminőségéről írt, Müller Róbert az egykori zalai érvizekről, Cséby Géza Berzsenyi és a Festeticsek kapcsolatáról, Németh István Péter Csokonay Vitéz Mihályt és Simon István költőt idézi meg a keszthelyi Amazon szállóban, Kériné Ódor Orsolya Lady Hamiltonra emlékezik, Szutrély Péter pedig Keszthely legrégibb épületének, a Szent Miklós temető kápolnájának elfeledett múltját bemutatva a jövőjét firtatja. Karmacson megismerhetjük az osztrákból magyarrá lett Kulier Pétert, aki idős lovakat gondoz, Zalacsányban a környék egyetlen polgármester asszonyát, Reziben a festőtábort, fontos környékbeli kulturális eseményekről olvashatunk, és megtudjuk, hogyan indult el Balatongyörökről egy véletlen találkozás nyomán éppen hatvan esztendeje Koncz Zsuzsa és Bródy János közös pályája. Irodalom, képzőművészet és helytörténet találkoznak tehát egy kötetben. Papp Péter büszke arra, hogy a kalendáriumban jelent meg először évekkel ezelőtt a Keszthelyen született Szendrey Júlia egyik verse, és nem érti, a város kiváló festőművészének, Mikus Gyulának miért nincs a városban állandó emlékkiállítása. Az évente megjelenő kalendárium nemcsak a környék gazdag történeti és kulturális múltját idézi, hanem emlékezetben tartja azokat az embereket is, akiknek egy-egy település sokat köszönhet.

Forrás: Fejér György Könyvtár

Mindez a gyűjtőmunka nem működne a keszthelyi és a környékbeli települések vezetői nélkül. Alsópáhok, Balatongyörök, Balatonmáriafürdő, Gyenesdiás, Karmancs, Rezi, Sármellék, Szentgyörgyvár és Zalacsány önkormányzata azért támogatja a kalendárium megjelenését, mert fontosnak tartja, hogy az elmúló évük meghatározó eseményével vagy érdekes polgárával szerepeljen benne. Így lesz híre a világban.

A kérdésre, hogyan áll össze a kötet, Papp Péter azt feleli: már most gyűlnek az ötletek a következő, tizedik kalendáriumba. Egész éves munka, fontos, hogy színes, érdekes, változatos legyen. És tartja magát a Peltz Istvánnal megfogalmazott alapelvhez: nem ítélkeznek senki felett, csak a mű számít.

Hanthy Kinga

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában