Ünnepi zene

2023.12.27. 12:00

Karácsonyi citerakoncert a botfai templomban

Szombaton esteledvén pótszékeket is kellett betenni a Szűz Mária Szent neve templom padjai mellé - még a belvárosból is érkeztek érdeklődők, hogy részesei legyenek a Botfai Citerazenekar karácsonyi koncertjének.

Fincza Zsuzsa

Második alkalommal adott karácsonyi koncertet a városrészük templomában a Botfai Citerazenekar

Fotó: Fincza Zsuzsa

Szó, ami szó, szerencsések a botfaiak: citerazenekaruknak köszönhetően immár második alkalommal hangolódhattak az ünnepekre saját templomukban, előző nap a kertvárosiaknak volt hasonló élményben részük. A lelkes citerások városrészük hírnevét karácsonyi koncertjükkel korábban az olai Jézus Szíve és a belvárosi Mária Magdolna templomban is öregbítették, de elvarázsolták ünnepi zenéjükkel például a pókaszepetki, a jáki és a sorokpolányi templomok híveit is.

A citerás karácsonyi koncertre még pótszékeket is kellett betenni a botfai templomba
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az országban először a Botfai Citerazenekar bizonyította be, hogy az egyházi muzsika is "jól áll" a népi hangszernek, köszönhetően vezetőjüknek, Némethné Némethy Csillának, aki citerára hangszerelte a dalokat, a szakrális, s a komolyzenei műveket. Méghozzá olyan sikerrel, hogy a hallgatóság előadás közben időnként vonósok, sőt, még egy zongora hangját is hallani vélte. Ráadásul a  tíz citerás - Némethné Némethy Csilla, Kocsisné Varga Ildikó, Salamon Adrienn, Salamon Anett, Zsuppányi-Sipos Ágnes, Zsédely Judit, Horváthné Németh Szilvia, Németh Péter, Takács András és Dömötör Balázs - jó hangú énekes is, így kristálytisztán tolmácsolták Wolf Péter Ave Maria; Cohen Hallelujah; a Csendes éj, Ó gyönyörű éjszaka és a többi ikonikus karácsonyi dal hosszú sorát. S, hogy az egy órás koncertből a zene édestestvére, az irodalom se hiányozzon: Bíró András Ady Endre Karácsonyi Rege című költeményével állt a közönség elé. A zenekar tagjai kérdésünkre úgy saccolták: minimum 3 és fél órán át tudnának megállás nélkül játszani úgy, hogy egyetlen dalt, zeneszámot sem ismételnének meg. Sokat gyakorolnak, a karácsonyi koncertre például már októberben - szavaikkal élve: szüret után - elkezdték a felkészülést. Nem véletlen hát, hogy a műsor végén, a templomokban kuriózumnak számító hatalmas vastapsot kaptak. 

A koncertről nem hiányoztak a gyerekek sem
Fotó: Fincza Zsuzsa

A botfai karácsonyi koncert a helyi polgárőr egyesület jóvoltából forralt boros, gyümölcsteás baráti beszélgetéssel zárult. 

Koncert után a citerazenekar a pártolóival. A képen balról Gecse Péter, a város alpolgármestere, az Összefogás Botfáért Egyesület elnöke, jobbról Bíró András. Az első sorban középen Némethné Némethy Csilla, mellette balról Salamon Anett és Kocsisné Varga Ildikó, jobbról Salamon Adrienn és Zsédely Judit, mögöttük Németh Péter, Zsuppányi-Sipos Ágnes, Horváthné Németh Szilvia, Dömötör Balázs és Takács András
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában