A Kalotaszeg Zrt. élni tanít

2023.12.17. 11:00

A Zalai Táncegyüttes gálaműsora a Hevesi Sándor Színházban

Szombaton este hét órai kezdettel tekinthette meg a közönség a Hevesi Sándor Színházban a Zalai Táncegyüttes Nemzedékről nemzedékre című évzáró gálaműsorát.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto

A két felvonásos gálaműsorba csak új, a 2023-as évben elkészült koreográfiák kerültek, tájékoztatta kapunkat Kósa Ruben, az együttes vezetője. Az első felvonásban színpadra lépett a Zalai Táncegyüttes Óvodás Csoportja Zalai gyermekjátékokkal, az idei ZegaSztár-győztes Zalai Táncegyüttes Egyesített Utánpótlás Csoportja Sárközi táncokkal, a Zalai Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja Szatmári táncokkal, a Zalai Táncegyüttes a Tokyo Drift című film ikonikus főcímdalára készült koreográfiával, a Szarkaláb Táncegyüttes Sárközi karikázóval illetve Zsubrié című Dunántúli asszonymulatsággal, a Táncmondók Galgamenti táncokkal. A szünet után, ahogy már megszokott, a Zalai Táncegyüttes legújabb egyórás műsoráé volt a színpad, melya Kalotaszeg Zrt . címet kapta. A mottó: futószalag, tömeggyártás, végeláthatatlan papírmunka, elszigetelődés, távolságtartás, magány. Hol van a helye ebben a világban a hagyományunknak?, kérdezték a táncosok a tánc nyelvén. Kiderült, a Kalotaszeg Zrt. az a hely, ahol csodák történnek, a jelen összekapcsolódik a múlttal, és jövőt teremt. A futószalag mögött feldereng az ezeréves múlt: egykor Árpád vezér fegyverkovácsai voltunk. Az olasz vendégmunkás újra megtanítja a kalotaszegieknek a kőfaragás csínját-bínját, és a végeláthatatlan adminisztrációba többszáz év távlatából is bekopogtat a művészet: a messzeföldön híres kalotaszegi bútorfestés, amelyet lányok tanultak el apáiktól, és váltak mestereiknél is híresebbekké. A produkcióban az együttes mellett több szerepben lépett színpadra Bolla Dávid, Tóth Natália, Barabás Lilla, Gyenese Dániel.

Fotó: Pezzetta Umberto

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában