Jelentős jubileum

2023.11.19. 13:30

Dalostalálkozót tartott az olvasókör Nagykanizsán

Az idén 153 éves Kiskanizsai Polgári Olvasókör szombaton dalostalálkozót tartott a Móricz Zsigmondy Művelődési Házban. Az eseményen a szervezet támogatóit elismeréssel jutalmazták.

Benedek Bálint

A vezetők és a díjazottak, balról: Dénes Sándor, Salamon Sándorné, Németh Renáta, Szokol Pál, Trojkó Jánosné és Balogh László

Fotó: Szakony Attila

A rendezvényt az olvasókör keretein belül működő Árvácska Dalkör műsora nyitotta, mintegy megadva az alaphangot az ünnepnek. Majd Balogh László polgármester lépett a színpadra, hogy köszöntse a megjelenteket. Szerinte talán a legerősebb "kanizsaikumnak" a kiskanizsaiság számít, ezt mutatja a 153 éves olvasókör megléte. Ez valóban tekintélyes idő, hiszen már a kezdetekkor voltak olyan parasztpolgárok, akik azt mondták, szükség van a közösség összetartására. S eleink tisztában voltak azzal, hogy a tudás, az ismeret, a minőségre és az igényességre való törekvés fontos előrelépést jelent.

– Éppen az idén 150 évvel ezelőtt Kiskanizsa nagyközség státuszt kapott, de aztán 1904-től szerencsére visszakerült Nagykanizsához – folytatta. – Az ünnepségnek helyet biztosító épületet pedig 95 éve, 1928-ban építették. S a történelem során rengeteg példaember tette elismertté a városrészt, akikre büszkék lehetünk. Olyan életérzés tapasztalható ebben a közegben, mely példát ad másoknak is. Ilyen az olvasókör dalostalálkozója is, melyre a helyi és környékbeli csoportok mellett eljött: a Marcali Bajtársi Dalárda és a szlovéniai magyarok alkotta Gyertyánosi Citerások.

Ezt követően Dénes Sándor, a városrész önkormányzati képviselője szólt a közönséghez. Szerinte minden évben fontos emlékezni a kiskanizsaiak tradícióra, hagyományaikra, hiszen a múlt tisztelete a jövő alapja.

– Az olvasókör berkein belül 2006-ban alakult Árvácska dalkörre is büszkék lehetünk, akik minden fellépésükön öltözetükben is azt mutatják milyen fontos a hagyományok továbbörökítése – mondta. – A közösségépítés szép példája a dalostalálkozó, melynek fontos üzenete: a hit, a remény és a szeretet.

A program folytatásában az olvasókör munkáját kitartóan támogató személyeket eszmei díjakkal ismerték el, melyeket Salamon Sándorné, az olvasókör elnöke adott át. Elismerést kapott: Németh Renáta, az Árvácska dalkör karnagya, a dalkör tagja, Szokol Pál, valamint rajtuk kívül Trojkó Jánosné, aki rendszerint a vendéglátásért felel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában