Kiss István György néprajzi hagyatéka

2023.11.03. 16:30

„Bennünk élő múlt” címmel nyílik kiállítás Gébárton

„Bennünk élő múlt” címmel nyílik kiállítás november 11-én, szombaton 16 órakor a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. Kiss István György néptáncoktató egyedülálló pásztorfaragás-gyűjteményének egy részét mutatja be a január végéig látható válogatás. A megnyitó után 17 órától emlékestre várják az érdeklődőket.

Mozsár Eszter

Kiss István néptáncpedagógusra emlékeznek a gébárti kiállítással. Felvételünk a két évvel ezelőtti emlékesten kéeszült

Fotó: Pezzetta Umberto

Két évvel ezelőtt hasonló rendezvényt szervezett édesapja emléke előtt tisztelegve Kiss-Molnár István és Kiss Norbert néptáncpedagógus Zalaszentgyörgyön. A közönség akkor szűk keresztmetszetét láthatta a páratlan kollekciónak, ám most egy jóval nagyobb, feldolgozott, kibővített tárlattal jelentkeznek.

– Szabó Zoltán etnográfus, a Hagyományok Háza tudományos főmunkatársa segítségével néztük át a hagyatékot és válogattuk ki a darabokat a kiállításra, ahol pásztorbotokat, faragott szobrokat, szakrális darabokat, valamint használati eszközöket nézhetnek meg a Gébártra látogatók – tájékoztatott Kiss-Molnár István intézményegység-vezető. – A kiállítást megnyitó Szabó Zoltán úgy nyilatkozott nekünk: a Kárpát-medencében egyedülálló hagyatékról beszélhetünk, amely bármely múzeumban megállná a helyét. Édesapám több mint 300 faragott pásztorbotot, sétabotot, juhászkampót gyűjtött az évek alatt, önmagában ez is hatalmas érték. Érdekesség, hogy édesapám és Szelestey László néprajzkutató többször cserélt egymás között faragványokat.

Több mint háromszáz pásztorbot van az egyedülálló gyűjteményben
Fotó: Pezzetta Umberto

A jövő heti programot az egyéves Kiss István György Népművészeti Hagyományőrző Alapítvány szervezi. A megnyitó után édesapja munkásságáról ő és Prokné Tirner Gyöngyi, a ház egykori vezetője szól. A műsorban közreműködik Molnár Árpád előadóművész, ifj. Horváth Károly, a Zala Táncegyüttes, a Kerka Táncegyüttes, a Boróka Táncegyüttes, valamint Henczi Dávid és zenekara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában