Az órák bűvöletében

2023.11.14. 11:00

Állandó helyet talált óráinak Preisz József, melyet mi is megtekinthetünk

Preisz József zalaegerszegi órásmester felbecsülhetetlen értékű óragyűjteményét az elmúlt években kiállították a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, most pedig állandó helyet talált magának a sok-sok évtizeden át gyűjtött kollekció a Göcseji Múzeumban.

Arany Horváth Zsuzsa

Preisz József és az óragyűjtemény néhány darabja. Felvételünk 2021 decemberében készült a zsinagógabeli kiállításon

Fotó: ZH-Archívum / Arany Gábor

"Az órák bűvöletében" című új állandó kiállítást november 17-én, pénteken 17 órakor nyitják meg a zalaegerszegi múzeumban, köszöntőt mond a kiállítás létrejöttét támogató város képviseletében Balaicz Zoltán polgármester és Velkey Péter kulturális főtanácsadó, a tárlatot Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója ajánlja a jelen lévők figyelmébe, közreműködik Farkas Ignác Jászai-díjas színművész, a Hevesi Sándor Színház tagja. 

Az órásmesterről sokan tudják, a világon egyedülálló, földön járó toronyóra is az ő közreműködésével valósul meg a színház előtti téren. Azt már kevesebben, hogy szakmunkás-bizonyítványát 1965-ben szerezte, s az iskola vége előtt fél évvel már kézbe vehette, mert az országos szakmai tanulmányi versenyt megnyerte. Kézzel esztergálta ki egy arany Ome­ga karóra tengelyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában