A Kockásfülű Nyúl, Boribon és Annipanni

2023.11.13. 10:00

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba érkezett Marék Veronika életmű vándorkiállítása

2017-ben a Móra Könyvkiadó által szervezett életmű-kiállítással köszöntötték 80. születésnapja alkalmából az egyik legismertebb, legnépszerűbb gyermekkönyv szerzőt és illusztrátort: Marék Veronikát. Ezt a kiállítást a Móra kicsit átalakítva indította újra útnak.

Arany Horváth Zsuzsa

Tóth Renáta igazgató balra, a pódiumon a Gyöngyözön zenekar a tárlatmegnyitón

Forrás: DFMVK

A tárlatot a művész 4 könyvkiadónál, 16 országban, 12 nyelven megjelent kötetei, mesekönyv-illusztrációi és azok eredeti vázlatai, valamint a történetek főhőseit ábrázoló játékok, tárgyak, bábok és applikációk alkotják, tájékoztatta lapunkat Tóth Renáta, a megyei könyvtár igazgatója abból az alkalomból, hogy a tárlat Zalaegerszegre érkezett.

Az interaktív módon is látogatható kiállításon diafilmvetítő, diafilmek, mesekirakó és számtalan kedves emléktárgy idézi elénk Marék Veronika különleges meséit, szereplőit és népszerűsíti az olvasást, a könyvszeretetet. Arra ösztönöz, hogy legyünk kíváncsiak, merjünk játszani és örömteli pillanatokat megélni.

Az írónő meséivel, történeteivel, figuráival generációk sokaságára volt hatással. A rövid, szívhez szóló történetek, melyek saját rajzokkal egészültek ki, egyedi mesevilágot idéztek meg, és a meseszereplők belopták magukat a szívünkbe.  A gazdag életmű-kiállításban olyan klasszikussá vált mesék különböző kiadású formáival is találkozhatunk a kiállítótérben, mint Kippkopp és családja, Laci és az oroszlán, a Kockásfülű nyúl vagy Boribon és Annipanni.

A kiállításmegnyitót a Gyöngyözön zenekar színesítette.

Az írónő ekképpen vallott a kezdetről 84 éves korában: „17 éves koromban megismerkedtem a bábuk varázslatos világával. Auróra nevű amatőr együttesünk 1956-ban előadta Bartók Béla Fából faragott királyfijának marionettszínházi változatát. Ebben én táncoltathattam a királylányt.  Tizenhét éves koromban rajzoltam meg első mesekönyvemet, ami 1956-ban meg is jelent. 1963 a nagy döntések éve volt: rájöttem, hogy csak írnom és rajzolnom kell. 1974-76-ban írtam meg a Magyar Televíziónak A kockásfülű nyúl című rajzfilmsorozat 26 epizódos forgatókönyvét, melyet a Pannónia rajzfilmgyár filmesített meg Richly Zsolt rajzaival.”

A zalaegerszegi kiállítás november 30-ig látogatható, csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján interaktív foglalkozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában