A miniszterelnök regényes élete

2023.10.25. 19:00

Odze György kötetének bemutatója a megyei könyvtárban

Odze György Érdemes volt - Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök élete című, az ez évi ünnepi könyvhétre megjelent regényes történelmi életrajzát mutatták be szerdán délután a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Arany Horváth Zsuzsa

Odze György, Tóth Renáta, a könyvtár igazgatója és Verebes István (b-j)

Fotó: Pezzetta Umberto

A kiegyezés időszakában játszódó history-fiction, azaz történelmi fikció módszerével írt könyvről a szerző korábban így nyilatkozott: "A regény megírásakor az a cél vezérelt, hogy mélyebben mutassam be a legfontosabb karaktereket az adott korszakból, mert hiszem, hogy a történelem igazi megismeréséhez ez elengedhetetlen. A valóságos eseményeken kívül hozzáadtam a saját fantáziámból eredő történeteket, amelyek a róla megjelent újságcikkek, leírások, emlékezések alapján jellemzőek lehettek Andrássy grófra." Odze György hozzátette, Kossuthot, Széchenyit ismerjük, de Andrássyt alig, holott igazi reformer, rendszerváltó miniszterelnök volt, aki meglátta az ország előrehaladásának lehetőségét Európában. 

A szerzővel, aki korábban diplomataként élt Delhiben, Londonban, Pekingben és Helsinkiben, a megyei könyvtárban Verebes István Jászai-díjas rendező, író beszélgetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában