Tündérrózsa-fesztivál a hagyományok jegyében

2023.10.01. 15:30

Hévízen a mindennapok része a népi kultúra

Idén is megrendezték Hévízen a Tündérrózsa FolkFesztet, amely két napon át pezsgést hozott a belvárosba: az ifjú táncosok szülei, s az érdeklődő turisták megtöltötték a Rákóczi utcát, ahol a vendégek kézművesekkel, árusokkal is találkozhattak.

Péter B. Árpád

A fesztivál idén is az ifjú néptáncosok felvonulásával kezdődött

Fotó: Berta-Tóth Manuéla

A fesztivál a hévízi és a gyenesdiási ifjú táncosok felvonulásával kezdődött, amely után egymást váltották a színpadon az iskolai csoportok, illetve a népi együttesek, az esti órákban pedig pénteken a Gyenes, valamint a Nagyváthy, szombaton pedig a Réthei, a Tüskevár és a Bodorka együttes bővülte el a publikumot. A programot néptáncos divatbemutató, táncház és népzenei kórusok fellépése is gazdagította.

Miklós Beatrix fő szervező, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese azt mondta, a fürdőváros őszi programjainak sorában fontos e fesztivál, „mert a néptánc a kultúra része, s lényeges tudnunk: a generációkon átívelő műveltség öröklődik”. Hozzátette, ha valaki gyerekként megismerkedik ezzel, akkor felnőttként is a barátja lesz. Szerinte ez a műfaj „a világon az egyik legfontosabb megjelenési formája egy nemzetnek”.

Pálffy Tamás, a város turisztikai cégének igazgatója úgy folytatta e gondolatot: a népi kultúra része Hévíz mindennapjainak, hiszen a fiatalok az iskolában táncolni is tanulhatnak, a Tiszta Forrás Dalkör pedig dalolva őrzi az értékeket, hagyományokat. s öröm, hogy a térségben több hagyományőrző kulturális csoport működik, sikeresen.

Két napon át egymást váltották a fellépő csoportok a Rákóczi utcai színpadon
Fotó: Berta-Tóth Manuéla

Papp Gábor, Hévíz polgármestere lapunk kérdésére kiemelte, fontos küldetés, hogy a fiatalok s a fellépő együttesek megmutatják az itt élőknek és a vendégeknek a magyar néptánckultúra és népzene értékeit. „Ennek átadása, továbbvitele a jövőnket, a megmaradásunkat szolgálja”, szögezte le.

– Városunk például a Festetics-, a Reischl- s a Moll-hagyományokra építhet, és persze arra a népi kultúrára, amelyet számos közösség – a néptánccsoportoktól a hímző körig – ápol és éltet. Ezek tagjai

továbbviszik, fejlesztik és bemutatják értékeinket, s ez Hévíz mindennapjaiban komoly súllyal bír, hisz nekünk erre nagyon erősen kell támaszkodnunk. A Tündérrózsa-fesztivál ezt a célt is szolgálja – emelte ki Papp Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában